Apicultorii primesc 32,5 milioane lei în acest an. Guvernul a aprobat programul de sprijin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2019 inclusiv, apicultorii vor primi 97,63 milioane lei, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din care pentru anul 2017 va fi alocată suma de 32,542 milioane lei, pentru 2018 - suma de 32,542 milioane lei, iar pentru 2019 - suma de 32,542 milioane lei.

Programul Naţional prin care apicultorii primesc sprijin pentru îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole va fi continuat în perioada 2017-2019, după ce Executivul a adoptat hotărârea prin care alocă fondurile. Din valoarea totală a sprijinului financiar, 50% reprezintă sprijin UE, 50% din bugetul naţional.

Scopul de bază al Programului este îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin sprijinirea apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, decolectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere,de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, precum şi acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

„Actul normativ adoptat astăzi facilitează accesul beneficiarilor la această formă de sprijin şi extinde programul astfel încât să poată fi decontate mai multe activităţi. Astfel, s-a avut în vedere ca apicultorii, membri ai cooperativelor agricole, să poată utiliza în comun utilaje apicole, achiziţionate prin intermediul acestora în cadrul acţiunii ”asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori”, având în vedere atât rolul acestor forme asociative de a procesa şi valorifica în comun producţia de miere de albine a membrilor, cât şi preţul ridicat al utilajelor”, a informat Executivul.

De asemenea, se reglementează modul de atribuire a codului unic de identificare APIA, modul de finanţare, instituţiile publice responsabile, evitarea dublei finanţări, detalierea acţiunilor aprobate în Program, care cuprinde, pentru fiecare acţiune, beneficiarii şi solicitanţii, condiţii de eligibilitate, cheltuieli eligibile, documente justificative.

Începând din anul 2008, apicultorii beneficiază de sprijin financiar prin măsurile cuprinse în Programul Naţional Apicol, elaborat de fiecare stat membru pentru o perioadă de 3 ani şi care se aprobă prin Decizie a Comisiei Europene.

Programul Naţional Apicol este elaborat împreună cu reprezentanţii formelor asociative în conformitate cu prevederile Regulamentelor europene, iar alocarea financiară se face 50% de la bugetul UE şi 50% de la bugetul României.

În perioada 2008 – 2016, Programul Naţional Apicol a avut aproximativ 50.000 de solicitări finanţate, depuse de  apicultori, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare.

Termenul de depunere a cererilor de finanţare pentru programul apicol este 1-15 august 2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite