APIA: Piaţa auto a încheiat primul trimestru pe plus, pentru prima dată în ultimii cinci ani

APIA: Piaţa auto a încheiat primul trimestru pe plus, pentru prima dată în ultimii cinci ani

Dacia a dus în continuare greul producţiei auto a României, cu 89.000 de unităţi realizate în primele trei luni ale anului

Vânzările de autovehicule noi - autoturisme şi vehicule comerciale - s-au ridicat la 18.941 de unităţi în primul trimestru, în creştere cu 21,7% faţă de intervalul similar al anului trecut, fiind pentru prima dată din 2009 când piaţa de profil încheie primele trei luni ale anului pe plus.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pe ansamblul pieţei, livrările totale de autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale) înregistrează în trimestrul I din 2014 o creştere de 21,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În interiorul acestei creşteri, avem autoturismele cu +19,1%. Este pentru prima dată din 2009 până acum când în trimestrul I se înregistrează o creştere faţă de anul precedent şi cea mai mare creştere pe această perioadă din 2007 până în prezent (a mai existat doar în 2008, dar numai de 17%)“, se arată într-un comunicat transmis de APIA.
 
Vânzările auto au avut o evoluţie pozitivă şi pe plan european, cu creşteri de 3,3% în Franţa, 5,6% în Germania şi 6% în Italia, respectiv de 11,8% în Spania şi de 13,7% în Marea Britanie.
 
Pe piaţa locală, livrările sunt în continuare susţinute de achiziţiile realizate de companii, cu 84% din volumulul total înregistrat în primul trimestru, mai arată APIA. Totuşi, deşi înmatricularile de autoturisme rulate au scăzut cu 11,6% faţă de primele trei luni ale anului trecut, volumul acestora este de 3,5 ori mai mare comparativ cu cel al autoturismelor noi.
 
În perioada ianuarie - martie au fost produse 107.575 autovehicule, cu 0,1% mai puţine faţă de perioada similară din 2013. Dintre acestea, 89.352 unităţi (83%) au fost fabricate de către Dacia, 18.221 (18,9%) de către Ford şi 2 de către Roman Braşov.
 
Mai puteţi citi:
 
Din cele 17.000 de tichete disponibile pentru „Rabla 2014“, 1.421 au fost rezervate în prima săptămână de la lansarea programului, reprezentând 8,6% din total, potrivit datelor transmise de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
 
Încasările din timbrul de mediu au fost, în 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxă auto către cei care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens, potrivit datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), citate de către Agerpres.ro.
 
Acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi va fi plătită integral doar de persoanele fizice posesoare de maşini şi de micile firme, după ce transportatorii rutieri şi fermierii îşi vor putea recupera o mare parte din costurile suplimentare.
 
Distribuţia tichetelor Rabla nu se va mai face pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto, pe măsură ce se înscriu solicitanţii.
 
Finanţele au eliminat din proiectul de lege privind plăţile în numerar interdicţia de tranzacţionare a imobilelor şi autovehiculelor cu banii jos şi au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice.
 
Volkswagen are probleme în a construi o maşină ieftină, cu un preţ de circa 6.000-8.000 de euro, gnează, întrucât grupul auto german nu a reuşit să reducă destul de mult costurile pentru a construi modelul, scrie Reuters.
 
Dacia a înregistrat în primele două luni cea mai puternică creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi în rândul mărcilor de volum din Franţa, cu un avans de aproape 14%, la 18.044 de unităţi, într-o piaţă în scădere uşoară, în timp ce Sandero se situează pe cinci în topul celor mai bine vândute modele.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: