Apel disperat al mediului de afaceri către politicieni: Lăsaţi populismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
grafic economie calcule

„Sub presiuni populiste nejustificate (...) situaţia de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial şi macroeconomic prejudicii irecuperabile”, susţin patronatele afiliate confederaţiei Concordia, cerând Guvernului să uşureze munca celor care îşi pot continua activitatea.

Apelul Concordia vine pe fondul unei avalanşe de iniţiative legislative care ar avea un impact major asupra unor sectoare economic – cheie. Printre aceste iniţiative se numără amânarea până la finalul anului a plăţii ratelor la bănci sau amânarea plăţii facturilor la utilităţi (curent electric, apă, canalizare, gaze) – ambele măsuri putând dezechilibra serios companiile private sau de stat din aceste sectoare.

Redăm integral comunicatul:

Economia României este sub o presiune fără precedent. Sunt impuse măsuri excepţionale pentru protejarea cetăţenilor. Mediul de afaceri are nevoie şi el de măsuri urgente, ferme, care să nu fie pervertite de tentaţia populismului electoral. Membrii confederaţiei Patronale Concordia cer autorităţilor să nu cadă în capcana unor decizii care pot afecta iremediabil sectoare critice ale economiei.

Trebuie să depăşim împreună provocările generate de pandemia COVID 19. Urgenţa zero este asigurarea stării de sănătate a populaţiei, urmată de asigurarea continuităţii vieţii economice, sociale, a securităţii aprovizionării alimentare, a procesului educaţional. Măsurile populiste, luate în pripă, pot gripa întreaga economie. Energia electrică, alimentarea cu gaze şi apă, siguranţa operatorilor de telefonie şi soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii. Fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii şi blocajelor existente. Sectoarele cele mai puternic afectate şi angajaţii lor, trebuie sprijiniţi fără a transfera povara, în mod nejustificat, asupra altora.

Considerăm că e necesar mai mult decât oricând ca factorii politici, Parlament, Guvern, instituţii de reglementare şi reprezentanţii diferitelor sectoare economice să discute în regim de urgenţă înainte de a fi luate măsuri pe care le vom deconta cu toţii mai târziu, cu costuri înzecite. În lipsa acestor consultări şi sub tentaţia populismului de tip electoral, aceste derapaje pot avea loc cu foarte mare uşurinţă. E un proces de care ar fi trebuit să se ţină cont dintotdeauna,  dar devine cu atât mai necesar în condiţiile actuale .

Autorităţile statului trebuie să ia măsuri prin care să asigure resursele de energie necesare consumului naţional casnic şi industrial, să asigure continuitatea funcţionării utilităţilor, inclusiv prin măsuri de prevenire a blocării lanţurilor comerciale din sector.

Guvernul trebuie să uşureze munca celor care pot să îşi continue activitatea şi să înlesnească transferul de forţă de muncă între sectoarele deja afectate grav şi cele care au nevoie de forţă de muncă suplimentară. Prioritatea membrilor Confederaţiei Patronale Concordia este protejarea locurilor de muncă.

Sub presiuni populiste nejustificate şi în lipsa unei consultări rapide şi necomplicate cu actorii economiei reale, situaţia de criză va fi amplificată, provocând ecosistemului antreprenorial şi macroeconomic prejudicii irecuperabile. Solicităm autorităţilor ca orice măsură cu impact direct sau indirect asupra economiei reale să fie mai întâi discutată şi analizată cu mediul de afaceri şi doar apoi aplicată.

Trebuie să învăţăm din greşelile partenerilor europeni, să urmărim măsurile pe care celelalte state le iau pentru a-şi proteja economia, dar luând în calcul situaţia din România. Nu putem copia măsuri care ne depăşesc posibilităţile, ci trebuie să alegem acele măsuri care se potrivesc cel mai bine în context local. Trebuie să lucrăm împreună, de urgenţă, pentru ca oamenii să fie protejaţi de coronavirus şi apoi ca economia României să rămână în picioare şi cetăţenii ei în siguranţă.

Confederaţia Patronală Concordia  reprezintă companii cu capital românesc şi străin, reunite în cele mai puternice federaţii sectoriale şi care au cea mai diversă şi relevantă perspectivă asupra realităţilor economice şi sociale : Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite