Apa grea de la RAAN va fi preluată de Centrul Naţional de Management al Apei Grele, entitate ce va fi înfiinţată de Guvern

Apa grea de la RAAN va fi preluată de Centrul Naţional de Management al Apei Grele, entitate ce va fi înfiinţată de Guvern

Ordonanţa privind înfiinţarea Centrului Naţional de Management al Apei Grele (CNMAG) a fost aprobată în ultime şedinţă de Guvern, la propunerea Ministerului Energiei. În custodia RAAN, aflată în faliment, se află apă grea în valoare de 5 miliarde lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Lucrăm la acest proiect încă din primul trimestru al anului, pentru că această resursă este deosebit de importantă pentru producerea energiei nucleare în România, dar şi în negocierile cu partenerii chinezi pentru Rectoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Actualul Guvern şi-a asumat, prin Programul de Guvernare, obiectivul de a consolida producerea de energie electrică din combustibil nuclear în România, iar înfiinţarea CNMAG face parte din această viziune”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

În prezent, la Rezerva de Stat se află în custodia RAAN o cantitate de apă grea a cărei valoare este de aproximativ 5 miliarde de lei. 

Din această catitate, aproximativ jumătate va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societăţii care va opera Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Restul cantităţii va fi achiziţionată pentru consumul tehnologic de către Nuclearelectrica din venituri proprii.

Noua structură va prelua în depozit cantităţile de apă grea achiziţionate la rezerva de stat, inclusiv obligaţia de depozitare şi menţinere a calităţii acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu administraţia naţională a rezervelor de stat si probleme speciale. De asemenea, Centrul va prelua în depozit şi cantităţile de apă grea produse şi aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziţionate la rezerva de stat.

CNMAG va fi finanţat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei şi va avea maximum 80 de posturi care vor putea fi ocupate de actualii angajaţi ai RAAN. Centrul va avea sediul în Răscoleşti, judeţul Mehedinţi. Ministerul Energiei urmează să elaboreze o Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite structura organizatorică şi mecanismul de funcţionare.
 
RAAN a intrat în faliment în ianuarie
 
Tribunalul Mehedinţi s-a pronunţat favorabil, în luna ianuarie a acestui an, asupra falimentului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Potrivit datelor raportate Ministerului Finanţelor Publice, în 2016, RAAN avea datorii totale de 1.249.948.159 lei, la o cifră de afaceri de numai 186.408.008 lei. Veniturile sale totale în anul ce a trecut s-au ridicat la puţin peste 206 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale au însumat aproape 375 milioane lei, ceea ce a dus la o pierdere de 168,3 milioane lei. În 2015, Regia a avut 1.867 salariaţi, cu 560 angajaţi mai puţin decât în anul precedent.

Nici în 2014, RAAN nu a stat prea bine, deşi datoriile sale totale erau ceva mai mici decât în 2015, respectiv de 1.171.362.685 lei, iar cifra de afaceri însuma 226 milioane lei - cu 20 milioane lei mai mult decât în 2015. În 2014, veniturile sale totale se ridicaseră la 351 milioane lei, cu 24 milioane lei mai puţin decât în 2015, în timp ce cheltuielile totale au fost de 437,3 milioane lei, cu 62 milioane lei mai mult decât în 2015, pierderea înregistrată fiind de 86 milioane lei, mai mult decât jumătate faţă de cea înregistrată în 2015.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările