Anumiţi pensionari pot fi angajaţi urgent. Ce salarii vor primi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anumite categorii de pensionari vor fi angajate imediat de firmele din mediul privat cu o cifră de afaceri mare, în caz contrar acestea urmând să fie amendate cu sume care sume care pot depăşi 12.000 lei.

Măsura se regăseşte într-o iniţiativă legislativă a cetăţenilor aflată la începutul parcursului legislativ, respectiv publicată recent în Monitorul Oficial.

Obligaţia suplimentară pe care ar urma s-o aibă anumite firme din ţara noastră este prevăzută într-o iniţiativă legislativă a cetăţenilor (propunere legislativă privind valorificarea experienţei profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat) ce a fost publicată recent în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 122/2019.

Documentul se află în primele faze ale procesului ce îl va transforma într-un act normativ. Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial, acesta are nevoie, pentru a se putea aplica, de strângerea a cel puţin 100.000 de semnături aparţinând unor cetăţeni cu drept de vot ce susţin această iniţiativă, de votul favorabil al Parlamentului, de acordul preşedintelui ţării şi de publicare în Monitorul Oficial.

În esenţă, dacă această iniţiativă cetăţenească va ajunge să se aplice, firmele private din România care au înregistrat, la sfârşitul lui 2018, cifre de afaceri de peste cinci milioane de lei vor fi nevoite să angajeze cel puţin un pensionar pe post de consilier în domeniul în care activează companiile.

“Societăţile comerciale cu capital privat, care la finalul anului 2018 au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, au obligaţia să angajeze cu contract individual de muncă cel puţin 1 (o) persoană cu titlul de consilier în domeniile de expertiză ale Societăţii şi să-i plătească salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată“, se precizează în iniţiativa legislativă.

Persoanele care vor dori să devină consilieri vor trebui, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, să întocmească un dosar ce va cuprinde experienţa profesională a pensionarului, care nu poate fi mai mică de 30 de ani, precum şi principalele realizări profesionale.

Iniţiativa cetăţenească stabileşte şi modul în care vor fi sancţionate firmele care nu vor respecta această nouă obligaţie. Mai exact, în acest caz, firmele private vor putea fi sancţionate cu “o amendă echivalentă a 6 salarii minime brute pe economie”. Asta înseamnă că, ţinând cont de nivelul salariului minim din acest an (2.080 de lei), firmele vor putea primi amenzi de peste 12.000 de lei.

Atenţie! Prevederile iniţiativei cetăţeneşti privind valorificarea experienţei profesionale acumulată de persoanele de vârsta a III-a prin angajarea în sectorul privat NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, iniţiatorii trebuie să strângă 100.000 de semnături pentru susţinerea ei, iar documentul trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite