Antonio Tajani: „Cred că trebuie accelerat procesul de aderare al României la Schengen!“ Cum poţi să vezi ce a făcut UE pentru România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European
Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, va efectua săptămâna viitoare, pe 21 noiembrie, o vizită la Bucureşti, alături de liderii grupurilor politice europarlamentare pentru a lucra, împreună cu autorităţile din România, la pregătirea lucrărilor necesare a fi realizate cu o lună înainte de preluarea şefiei Consiliului UE.

După publicarea Raportului MCV şi după adoptarea rezoluţiei privind statul de drept din România, ţara noastră pare că s-a îndepărtat de la traseul european. În primul rând, evaluarea din Raportul MCV arată că România este departe de a îndeplini criteriile pentru a ieşi din Mecanismul de Verificare, iar şansele pentru a intra în Schengen par că au scăzut dramatic. În al doilea rând, preluarea preşedinţiei Consiliului UE devine problematică în contextul demisiei lui Victor Negrescu din fruntea Ministerului Afacerilor Europene. 

Întrebat dacă România este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, Tajani a spus că „săptămâna viitoare voi fi la Bucureşti pentru a pregăti împreună preluarea preşedinţiei prin rotaţie în fruntea Consiliului UE. România este o ţară importantă pentru UE. De exemplu, cred că trebuie accelerat procesul de aderare la Schengen. Am avut o dezbatere cu preşedintele României în plen, privind viitorul Europei în luna octombrie şi, înainte de acest moment, şi cu premierul, privind statul de drept“.

Guvernul italian, criticat în termeni duri de Tajani

Preşedintele Parlamentului European s-a arătat nemulţumit de abordarea Executivului de la Roma în privinţa mult discutatului buget al Italiei. 

„Strategia guvernului italian este greşită. Se dau numai ajutoare de stat, dar nu se alocă bani la IMM-uri, la industrie, în infrastructură... Creşterea economică, de 1.5%, este imposibil de atins. Suntem la 0.9% - 1% maxim. Nu avem nimic pentru regiunea de Sud despre combaterea şomajului în rândul tinerilor. Dar problema Guvernului Italiei este Europa. Nu, nu este Europa, ci problema este în Italia, este bugetul acestui nou guvern! Noi nu suntem agresivi împotriva Italiei. Vrem să combatem fake newsul. Europa este atacată de la Est, dar şi de la Vest. Ei vor mai multă Rusia, mai multă China, mai multă SUA. Noi vrem mai multă Europa. Singura soluţie pentru a consolida drepturile cetăţenilor este să lucrăm în UE. Sunt italian, sunt patriot. Pentru mine, a fi european nu înseamnă a fi împotriva ţării mele“, a afirmat Tajani.

Cum poţi să vezi ce face Europa pentru tine?

Un website nou şi inovator, care demonstrează impactul pozitiv al UE asupra fiecărui cetăţean a fost lansat astăzi de preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani. Adresa website-ului este what-europe-does-for-me.eu

Cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat luna trecută, a constatat că 68% dintre respondenţi au fost de acord că ţara lor a beneficiat de statutul de membru UE. Dar au fost foarte puţine încercări de a enumera beneficiile concrete ale aderării la UE pentru cetăţenii obişnuiţi din întreaga UE. Înaintea alegerilor europene din luna mai a anului viitor, acest site îşi propune să ilustreze în ce măsură UE produce o schimbare în viaţa oamenilor.

Site-ul interactiv, multilingv, „Ce face Europa pentru mine“, realizat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), prezintă sute de fişe uşor de citit, de o pagină, care prezintă exemple de schimbări pozitive în viaţa oamenilor, realizate cu contribuţia UE. Utilizatorii pot găsi cu uşurinţă informaţii specifice despre ceea ce face Europa pentru regiunea lor, profesia lor sau modalitatea lor preferată de a-şi petrece timpul.

Astăzi, la Strasbourg, cu ocazia cadrul lansării site-ului, preşedintele Tajani, a declarat: „Europenii întreabă ce a făcut UE pentru ei şi acest nou website al Parlamentului European oferă răspunsuri clare, fără elemente de limbaj specializat, de jargon. Va fi un instrument valoros a aduce Europa mai aproape de cetăţenii săi“.

Aproximativ 1.800 de fişe, de o singură pagină sunt disponibile pentru citire, distribuire sau reutilizare ca pagini online sau ca fişiere PDF. Acestea sunt organizate în două categorii principale pe site. Prima secţiune, „În regiunea mea“, permite utilizatorilor să selecteze locurile în care aceştia şi familia lor trăiesc sau lucrează. Cum este prezentă Europa în oraşele, municipiile şi regiunile noastre? Această secţiune a site-ului acoperă peste 1 400 de localităţi din fiecare parte a Uniunii Europene. 

Printre fişele din România, se numără: Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Aeroportul din Iaşi, Metroul din Bucureşti şi multe alte exemple din toate judeţele României.  

Cea de-a doua secţiune a site-ului, „În viaţa mea“, permite fiecărui utilizator să selecteze din 400 de „pagini unice“ pentru a găsi lucruri importante pentru fiecare persoană. Cum influenţează UE, de exemplu, familiile, sănătatea, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile consumatorilor şi drepturile sociale? Cum sprijină UE oamenii în viaţa lor profesională, în ceea ce priveşte zeci categorii profesionale - de la apicultori la şoferi de autobuz până la berari? Ce a făcut UE pentru oamenii care se bucură de activităţi de agrement cum ar fi sportul, muzica sau televizorul? O serie de podcast-uri, într-un număr tot mai mare de limbi, este, de asemenea, disponibilă pentru această secţiune.

Fişele oferă o imagine a acţiunilor demarate de UE pentru cetăţeni - bazată pe exemple interesante, cu legături către informaţii suplimentare - mai degrabă decât a încerca să se enumere tot ceea ce UE a făcut vreodată.

Acestea vor fi completate, într-o a treia secţiune a site-ului, cu documente de informare mai detaliate, având „în centrul atenţiei“ politicile UE, care prezintă unele dintre realizările actualei legislaturi parlamentare şi perspectivele pentru viitor, cu un accent special pe opinia publică şi preocupările şi aşteptările cetăţenilor faţă de acţiunile UE.

Website-ul este un rezultat al colaborării dintre Serviciul de Cercetare al Parlamentului European (EPRS) şi serviciile de comunicare şi traduceri din cadrul instituţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite