ANRE a redus tarifele pentru transportul energiei; preţul mediu pe piaţa angro scade cu 4-5%. Măsura va stimula exporturile de electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANRE a aprobat luni noile tarife zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea de energie electrică în reţea şi tariful mediu de introducere a energiei în reţea, practicate de companiile din domeniu, astfel că preţul mediu al energiei pe piaţa angro se va reduce cu 4-5%.

Modificările au fost aprobate de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Reducerea tarifelor TG (componenta de introducere a energiei electrice în reţea, n.r.) în funcţie de zonă cu până la 8,93 lei/MWh va conduce la o scădere a preţului mediu de tranzacţionare pe piaţa angro de energie cu circa 4-5 %, precum şi la creşterea oportunităţilor de export pentru producătorii români de energie electrică“, se arată într-un comunicat al ANRE.

Reprezentanţii autorităţii subliniază însă că această măsură va avea un efect nesemnificativ asupra preţurilor la consumatorii finali, întrucât tarifele de extracţie din reţea trebuie ajustate în aşa fel încât să poată fi asigurată acoperirea costurilor justificate ale Transelectrica SA, transportatorul naţional de energie.

„Având în vedere recomandările ACER privind orientările referitoare la tarifele de transport plătite de producătorii de energie electrică, ANRE a elaborat prezentul Ordin de modificare a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 53/2013, astfel încât tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în reţele TG să acopere numai costul marginal pe termen scurt, şi anume suma dintre costul marginal datorat consumului propriu tehnologic din reţeaua electrică de transport şi costul marginal datorat congestiilor din reţeaua electrică de transport“, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice în reţele TG va fi diferită pe zone tarifare diferite, în funcţie de impactul pe care îl are introducerea energiei electrice în nodurile reţelei electrice. 

De asemenea, costul mediu al transportului, determinat ca diferenţă dintre venitul reglementat şi costul marginal total al transportului, se recuperează integral prin tariful de transport- componenta de extragere a energiei electrice.

Complexul Energetic Oltenia a criticat des sistemul anterior

Transelectrica este transportatorul naţional de energie. Anterior, Complexul Energetic Oltenia s-a plâns că au tarife de injecţie mai mari decât cei din alte regiuni, ceea ce le creşte costurile

La nivelul României cele două componente ale tarifului de transport, respectiv tariful de introducere a energiei electrice în reţea şi tariful de extragere a energiei electrice din reţea, sunt reglementate diferenţiat pe zone geografice distincte. Astfel, există 7 zone geografice pentru care tariful componentei de introducere în reţea este diferit, iar pentru componenta de extragere există un număr de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.

Consiliul Concurenţei: Sistemul actual de tarifare a transportului de energie afectează competiţia

Consiliul Concurenţei (CC) consideră că actualul mecanim de tarifare a transportului de energie electrică, diferenţiat pe zone geografice, afectează competiţia, fără a aduce beneficii consumatorilor sau să fie justificat de siguranţa sistemului energetic naţional.

„Un astfel de mecanism ar putea fi justificat în condiţiile în care operatorul de transport, Transelectrica, doreşte să încurajeze investiţiile în una dintre zonele prestabilite, cu scopul de a menţine siguranţa şi eficienţa reţelei pe termen lung. Analiza Consiliului Concurenţei arată, însă, că în aceste zone geografice nu au fost realizate investiţii în noi unităţi de producere/consum. Consiliul Concurenţei recomandă realizarea unor analize în vederea schimbării modelului de tarifare a activităţii de transport a energiei electrice“, se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă, care a finalizat o achetă sectorială derulată pe piaţa energiei electrice din România.

Componenta de injecţie a energiei electrice în reţea este plătită către Transelectrica de producătorii care operează centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW. Acest tarif variază de la 12,32 lei/MWh în Oltenia la 6,04 lei/MWh Transilvania de Nord.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite