ANRE va da 30.000 de euro pe un studiu ca să vadă dacă scumpirea gazelor e bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va comanda un studiu pentru a afla cum vor fi afectaţi consumatorii de o eventuală accelerare a procesului de liberalizare a preţului gazelor naturale, urmând să plătească în acest sens circa 30.000 de euro, scrie Mediafax, care citează surse din instituţie.

Pentru selecţia consultantului, ANRE va organiza o licitaţie, probabil săptămâna viitoare, iar până acum s-au arătat interesate companii precum KPMG, Ernst&Young, Roland Berger, Candole Partners şi PricewaterhouseCooper’s. Studiul care ar urma să fie finalizat în martie.

Potrivit calendarului de dereglementare, preţul plătit de companii pentru gazele din producţia României va trebui să fie acelaşi cu cel de import. Deocamdată, preţul gazelor româneşti este cu 40% mai mic decât cel de import.

Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al României.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat dar care, dacă ar primi oferte mai bune, ar putea să treacă în piaţa dereglementată, au spus sursele.

România s-a obligat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să renunţe la preţurile reglementate pentru gaze. Aceste procese se desfăşoară separat pentru populaţie şi industrie. 

Liberalizarea totală a preţurilor la gaze este programată să se termine la finele acestui an, pentru industrie, cu posibilitatea prelungirii pentru încă un an, dacă diferenţa de preţ este prea mare.

Pentru populaţie, liberalizare este programată să se încheie în 2018.

Obiectivul studiului este evaluarea riscurilor care ar apărea pentru consumatorii de gaze dacă ANRE ar decide să grăbească dereglementare preţurilor.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, anunţa în ianuarie că dereglementarea preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea încheia mai devreme faţă de termenul agreat cu FMI având în vedere estimările privind scăderea preţului şi a volumului gazelor importate.

Industria chimică a criticat deseori procesul de liberalizare a preţurilor la gazele naturale, ba chiar statul român, prin Departamentul pentru Energie a încercat anul trecut să obţină de la Comisia Europeană o amânare. Aceasta nu a fost de acord.

Mai puteţi citi:

Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite