ANRE a propus diminuarea cotelor anuale obligatorii pentru energia verde, după ce România a atins deja ţinta de 24%. Încălzirea pe lemne ne-a salvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După câţiva ani de boom, energia regenerabilă intră la apă   FOTO Shutterstock
După câţiva ani de boom, energia regenerabilă intră la apă   FOTO Shutterstock

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus comisiilor de Industrii din Parlament şi Guvernului scăderea cotelor anuale obligatorii pentru energia regenerabilă, după ce ţară noastră a atins deja cota de 24% asumată în faţă Comisiei Europene pentru anul 2020, a anunţat Emil Calotă, vicepreşedinte ale instituţiei.

"Cotele anuale obligatorii pe legea 220/2008 (a energiei regenerabile -nr) trebuie reconsiderate. Pe anul 2014 ar trebui să fie 13%, nu 15%. Am recomandat înlocuirea planului de investiţii cu cota anuală şi ne obligăm să o comunicăm public până la 30 iunie pentru anul următor", a anunţat el la Focus Energetic.

Ţinta în cauză a fost realizată din cauza că planul iniţial a fost realizat pe datele din anii 2007-2008, când economia creştea puternic şi acelaşi lucru se întâmpla şi cu consumul de energie electrică. Numai că între timp a venit criza, iar marii consumatori şi-au eficientizat producţia, alţii s-au închis, ceea ce a dus la scăderea consumului.

Ţinta de 24% se compune din ţintele pentru energie electrică, energie termică şi biocombustibili. Partea de încălzire are un aport serios la îndeplinirea ţintei asumate la Bruxelles din cauza că 43% din combustibili reprezintă lemnele, folosite în special pentru încălzirea din mediul rural.

Totodată, ANRE va monitoriza costurile avute de producătorii de energie regenerabilă în România şi nu va mai lua în calcul costurile prezentate de Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).

Reducerea cotei de energie verde a fost cerută insistent de marii consumatori industriali din România, după ce aceştia au înregistrat costuri mari cu certificatele verzi. Scăderea cotei obligatorii înseamnă reducerea presiunii pe consumatori de a cumpăra certificate verzi. În final, se traduce prin costuri mai mici.

În vara, Executivul a aprobat amânarea a două certificate pentru sectorul fotovoltaic şi câte unul pentru eolian şi microhidro. Anterior, pentru un MWh produs şi livrat în sistemul energetic naţional se acordau şase certificate verzi la fotovoltaic, trei la microhidro şi două la eolian.

Mai puteţi citi:

ANRE: Energiile verzi sunt că maioneza, pui prea mult ulei şi se taie

O cantitate prea mare de energie regenerabilă poate duce la căderea sistemului energetic naţional din cauza cantităţii limitate ce poate fi preluată, a declarat Marian Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Gigantul bancar Sberbank finanţează construcţia unui parc fotovoltaic în Deta, judeţul Timiş

Sberbank Slovensko, subsidiara din Slovacia a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a acordat un credit garantat până la suma de 7 milioane de euro firmelor Slovunit Energy din Slovacia şi Energy Deta din Timişoata pentru finanţarea construcţiei unui parc fotovolatic în judeţul Timiş, informează Mediafax.

Lukoil vrea să instaleze panouri fotovoltaice la rafinăria Petrotel Ploieşti

Grupul rus Lukoil ia în calcul construcţia unor parcuri fotovoltaice pe câteva terenuri pe care le deţine lângă rafinăria Petrotel Ploieşti, au anunţat reprezentanţii companiei.

Studiu: O iarnă grea poate provoca o criză energetică în Europa din cauza dependenţei de energiile regenerabile, cu producţie intermitentă

O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.

Transelectrica: Unii investitori au început să renunţe la proiectele de energie regenerabilă

Unii dintre investitorii în energiile regenerabile au început să renunţe la proiecte după modificarea legislaţiei privind certificatele verzi, însă timpul scurs e prea scurt pentru a face o analiză, a declarat Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite