Angajaţii, informaţi prin contract că trebuie să-şi aleagă un fond de pensii private. Turcan: Pilonul II este obligatoriu pentru orice angajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pensii private

Modelul cadru al contractului individual de muncă a fost modificat, astfel că angajatorul trebuie să informeze salariatul, la momentul încheierii contractului, cu privire la obligaţia angajatului de a adera la un fond de pensii administrat privat, a anunţat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

" (...) am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă şi am introdus o nouă obligaţie care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat", a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul Muncii a subliniat că angajaţii au astfel varianta de a decide ei înşişi la ce fond de pensii administrat privat să se înscrie, în loc să fie repartizaţi aleatoriu de sistem.

"Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu şi vine în completarea pensiei de stat. Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii şi este extrem de important să se informeze şi să opteze în cunoştinţă de cauză pentru un fond privat care să îi administreze aceşti bani, economisiţi de-a lungul carierei, pentru a-şi suplimenta veniturile în momentul pensionării. (...) Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare şi de conştientizare a angajaţilor că au această opţiune, astfel încât să poată să-şi decidă singuri viitorul, alegând conştient în loc să fie repartizaţi aleatoriu de către sistem", a afirmat Raluca Turcan. 

Cum stau lucrurile în prezent

În prezent, Pilonul 2 (pensia administrată privat) este obligatorie pentru orice salariat în vârstă de până la 35 de ani şi opţională pentru persoanele care au între 35 şi 45 de ani.

La pensiile private obligatorii (Pilonul II), actul de aderare este unic, adică fiecare participant trebuie sa semneze un singur act de aderare cu un singur administrator de fond.

Actul individual de aderare este un înscris prin care o persoană îşi manifestă actul de voinţă de a fi parte la contractul de societate civilă şi la prospectul unei scheme de pensii private. Este completat de către participant, reprezentantul societăţii de administrare a fondului de pensii private şi de către agentul de marketing. Conţine o serie şi un număr unic alocat de către CSSPP/ASF, sigla şi date de contact ale administratorului.

Pensia administrată privat nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile private obligatorii (Pilonul II) nu îl costă nimic în plus pe salariat faţă de obligaţiile acestuia către bugetul de asigurări sociale de stat (bugetul de asigurări sociale). O parte din pensia publică trece în administrarea privată a unor profesionişti.

Din cota CAS (contribuţii de asigurări sociale) de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat, spre Pilonul I (pensia publică) este direcţionat un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II (pensia privată obligatorie) – 3,75%. Această cotă CAS plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat (respectiv bugetul asigurărilor sociale), ci către fondul de pensii private unde persoana eligibilă are calitatea de participant.

La pensiile private obligatorii (Pilonul II), angajatorul va plăti la stat, ca şi până acum, banii datoraţi pentru contribuţiile sociale ale angajaţilor. Apoi virarea contribuţiilor către fondurile private alese de angajaţi se va face de către CNPP (Casa Naţională de Pensii Publice) în funcţie de opţiunea individuală a fiecărui salariat cu privire la fondul de pensii administrat privat.

Contribuţia în sistemul fondurilor de pensii facultative poate fi de până la 15% din venitul salarial sau asimilat acestuia, iar angajatorul poate contribui, în numele angajatului său, la fondul de pensii facultative ales. În ambele cazuri, angajat şi angajator, dacă acesta contribuie, legea stabileşte o deducere la impozitare de până la 400 de euro pe an fiscal, pentru fiecare categorie în parte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite