Angajaţii din învăţământ cer majorarea salariilor, începând cu 2022

Angajaţii din învăţământ cer majorarea salariilor, începând cu 2022

Foto: shutterstock

Reprezentanţii a trei federaţii sindicale din sistemul de învăţământ din România au depus luni la registratura Guvernului petiţii semnate de 163.813 angajaţi din sector în care aceştia solicită majorarea salariilor în cel mai scurt timp.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, învăţământ superior şi cercetare – au depus astăzi, 6 decembrie 2021, la registratura Guvernului României, petiţiile semnate de 163.813 salariaţi din învăţământ, din care: 
 
- 113.443 provin de la membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ 
 
- 45.504 de la membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” 
 
- 4866 de la cei ai Federaţiei Naţionale Sindicale „ALMA MATER”. 
 
Prin aceste semnături salariaţii îşi exprimă nemulţumirile faţă de nivelul de salarizare din sistem, situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare.”, transmit organizaţiile sindicale.
 
Potrivit sursei citate, aceste petiţii „sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României.” 
 
„Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie", menţionează reprezentanţii federaţiilor.
 
Conform acestora, semnatarii petiţiilor, ca şi ceilalţi salariaţi din sistemul educaţional românesc, solicită Guvernului majorarea salariilor în cel mai scurt timp şi aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2022.
 
Totodată, în petiţii se solicită, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizaţia preşedintelui României.
 
De asemenea, cele trei federaţii sindicale din învăţământ cer întregii clase politice să trateze educaţia ca o prioritate şi astfel să aloce un procent relevant din PIB învăţământului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2022.
 
Tot luni, cele trei federaţii au mai depus la Guvern şi la grupurile parlamentare ale partidelor politice şi minorităţilor naţionale o adresă privind problemele din sistem.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările