Andreea Paul propune înfiinţarea unui Consiliu public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale

Andreea Paul propune înfiinţarea unui Consiliu public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale

Andreea Paul, prim-vicepreşedintele PNL, a arătat că România este o ţară bogat înzestrată cu resurse, dar cu un nivel redus al bunăstării cetăţenilor FOTO Adevărul

Andreea Paul, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat că în următoarea sesiune parlamentară va depune un proiect de lege prin care propune înfiinţarea unui Consiliu public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale pentru creşterea transparenţei managementului public al resurselor naturale.

„Propun înfiinţarea unui Consiliu public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale. Acest nou mecanism de monitorizare a legislaţiei, birocraţiei şi a managementului resurselor naturale are menirea de a asigura mai multă transparenţă şi eficienţă economică sporită în valorificarea resurselor naturale în avantajul românilor. Doar prin creşterea transparenţei managementului public al resurselor naturale putem garanta reducerea gradului de corupţie şi a practicilor neloiale în domeniu. Putem obţine acest lucru doar printr-un parteneriat consolidat între administraţia publică, actorii privaţi şi cetăţeni“, a declarat într-un comunicat Andreea Paul.
 
Prim-vicepreşedintele PNL a precizat că „România este prinsă în blestemul resurselor naturale“. „Paradoxal, suntem bogat înzestraţi cu resurse, dar avem un nivel de bunăstare a cetăţenilor redus, pentru că suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte eficienţa economică a utilizării resurselor naturale. Concret, productivitatea resurselor pe kilogram de materie primă consumată în România este de doar 0,63, de peste trei ori mai mică decât media europeană de 2 euro/ kilogram, conform ultimelor date oficiale ale Eurostat (obţinute prin raportul dintre PIB-ul/ locuitor la paritatea puterii de cumpărare şi cantitatea de materie primă consumată)“, explică Andreea Paul.
 
Ea arată că în acest domeniu performează ţări precum Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Spania şi Italia, aflate pe primele locuri în UE.
 
„România obţine venituri din resurse naturale de 2% din PIB. Spre deosebire de România, Norvegia, de pildă, obţine venituri de aproape 11% din PIB, conform raportului Băncii Mondiale“, a mai spus Andreea Paul.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: