ANCOM propune tarife reduse pentru accesul la Netcity. Ce spune compania

ANCOM propune tarife reduse pentru accesul la Netcity. Ce spune compania

ANCOM a lansat în consultare publică modelul de calcul al costurilor serviciilor de acces oferite furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi tarifele maxime rezultate pe baza acestui model pentru accesul la infrastructura fizică a proiectului Netcity.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
„În elaborarea acestui model, am avut în vedere stabilirea tarifelor în funcţie de costuri, respectând criteriile de transparenţă, obiectivitate şi proporţionalitate. În perioada următoare, vom supune consultării publice şi un proiect de decizie privind condiţiile tehnice şi economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la infrastructura Netcity”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM. 
 
Modelul de calcul al costurilor
 
Tarifele serviciilor au fost fundamentate în funcţie de costuri, pe baza unui model de calculaţie realizat în conformitate cu un sistem de criterii transparente, obiective şi justificate, utilizând drept standard costurile istorice. 
 
La elaborarea modelului de cost privind tarifele de acces la canalizaţie, bazat pe metoda costurilor complet alocate, Autoritatea a ţinut cont de necesitatea aplicării unor principii şi metodologii conforme cu practica şi legislaţia europeană, respectând principiul nediscriminării, obiectivităţii, cauzalităţii şi proporţionalităţii. 
Tarifele maxime propuse pentru accesul la infrastructura Netcity
 
Tarifele maxime practicate de NETCITY TELECOM nu vor depăşi:
 
- 75,97 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport;
 
- 3,02 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A (lungime maximă 20 metri);
 
- 10,87 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B şi special (lungime peste 20 metri);
 
- 8,03 euro pentru serviciul de închiriere Branşament FTTB;
 
Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.
 
Tarifele practicate în prezent pentru accesul la infrastructura Netcity
 
Tarifele practicate de NETCITY TELECOM sunt:
 
- între 85 şi 120 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport, în funcţie de gradul de utilizare;
- 10 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A;
 
- între 20 şi 50 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B şi racord special;
 
- între 10 şi 15 euro pentru serviciul de închiriere Branşament FTTB, în funcţie de gradul de utilizare.
 
Contextul actual
 
ANCOM a emis avizul privind condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice în baza Legii nr. 154/2012, document care a fost contestat în instanţă, nefiind implementat de către dezvoltatorul proiectului Netcity. Actualul cadru legislativ în vigoare, respectiv Legea nr. 159/2016, conferă ANCOM dreptul de a impune prin decizie obligatorie pentru dezvoltatorul proiectului Netcity condiţiile tehnice şi economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la această infrastructură.  
ANCOM a informat Netcity Telecom cu privire la incidenţa dispoziţiilor legale actuale şi a solicitat transmiterea documentaţiei complete, necesare în vederea stabilirii şi impunerii condiţiilor tehnice şi economice de acces deschis la canalizaţia subterană dezvoltată în cadrul „Reţelei metropolitane de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii - Netcity”. 
 
În perioada următoare, ANCOM va supune consultării publice şi un proiect de decizie a preşedintelui prin care se vor impune condiţiile tehnice şi economice prin care se va face accesul la infrastructura Netcity.
 
Furnizorii de cartier s-au plâns de tarifele abuzive ale Netcity
 
Furnizorii de internet au acuzat recent că dispar tot mai multe reţele de cartier în Bucureşti din cauza tarifelor abuzive de acces la reţeua Netcity şi a lipsei de intervenţie a ANCOM, scrie Hotnews.
 
30-40% din cheltuiala furnizorilor mici şi mijlocii de internet este cu tarifele abuzive de acces în reţeaua subterană de fibră optică Netcity, acesta fiind şi principalul motiv pentru care foarte mulţi operatori au dispărut din piaţă, au precizat luna trecută oficialii a două asociaţii de furnizori de internet, respectiv ANISP şi Interlan.
 
Aceştia reclamă faptul că de aproape 2 ani de zile, arbitrul telecom putea da o decizie care să impună reglementarea tarifelor de acces la Netcity şi nu a făcut-o. "ANCOM a început să reglementeze tarifele de acces la reţeaua subterană a RCS&RDS din Oradea, în condiţiile în care Netcity a fost primul proiect de reţea subterană din ţară, un etalon, iar operatorii de internet din Bucureşti suferă pierderi.', a spus Cătălin Cuturela, preşedinte ANISP.
 
 
 

 

citeste totul despre: