ANCOM amână licitaţia 5G, din care statul spera să obţină câteva miliarde. Grindeanu: „Factori care nu ţin doar de noi ne-au dus în situaţia de astăzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţia pentru licenţele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toţi paşii necesari, a anunţat joi Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANCOM).

UPDATE 13.40 Conducerea ANCOM a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Autorităţii că licitaţia pentru alocarea spectrului radio necesar implementării noilor tehnologii va avea loc în prima parte a anului viitor. Conducerea ANCOM a constatat că licitaţia nu mai poate fi organizată în acest an, printre principalele motive fiind lipsa setului de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA, precum şi necesitatea ca viitorul guvern care întocmeşte bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a acestora. În aceste condiţii, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitaţiei în totală transparenţă şi predictibilitate nu este posibilă, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.

În cadrul consultării publice pe marginea Documentaţiei procedurii de selecţie competitive în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, Autoritatea a primit din partea operatorilor din România observaţii de modificare a cuantumului taxelor de licenţă, dar şi a calendarului de plată a acestora, precum şi a obligaţiilor de acoperire propuse de ANCOM în cadrul caietului de sarcini.

În urma analizei observaţiilor primite, ANCOM a repus deja în consultare publică capitolul dedicat obligaţiilor de acoperire. În ceea ce priveşte taxele de licenţă şi a mecanismului de plată a acestora, în urma analizei observaţiilor primite, Autoritatea susţine că va înainta Guvernului propunerea sa de a menţine cuantumul valorilor propuse în consultare publică şi de a eşalona plata taxelor, pe o perioadă mai lungă de timp şi în funcţie de data intrării în vigoare a licenţelor. Decizia finală rămâne însă la latitudinea Guvernului.

Reprezentanţii ANCOM au anunţat că prevederile care ţin de competenţa sa cuprinse în documentaţia de licitaţie pentru 5G vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, astfel încât licitaţia să se poată desfăşura în prima parte a anului viitor, în contextul în care Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziţia operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a licitaţiei, în afară de finalizarea prevederilor tehnice din caietul de sarcini şi a taxelor de licenţă, este necesară şi implementarea prin mijloacele adecvate a memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA şi de stabilirea măsurilor de securitate a reţelelor, mai susţine ANCOM. Până la sfârşitul acestui an, Comisia Europeană, în colaborare cu ENISA (Agenţia Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor), va publica un set de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, de care ANCOM îşi doreşte să ţină cont în cadrul elaborării caietului de sarcini pentru licitaţia 5G.


Potrivit lui Grindeanu, ANCOM a respectat calendarul licitaţiilor, însă au existat factori externi care au dus la întârzierea licitaţiei. Mai precis, în urmă cu două luni, Guvernul României şi Guvernul SUA au semnat un memorandum în privinţa tehnologiei 5G. Grindeanu susţine însă că acest document nu ţine loc de lege şi nu a fost tradus în legislaţia primară, astfel că ANCOM nu poate transmite operatorilor toate datele necesare.  

„ANCOM, fie că vorbim de aceasta sau de alte licitaţii pentru celelalte tehnologii, este o instituţie extrem de transparentă, care doreşte să transmită operatorilor toate informaţiile necesare pentru a organiza o licitaţie transparentă şi care să ofere participanţilor toate informaţiile, astfel încât să poată să construiască oferte şi bugete. Calendarul pentru frecvenţe pentru licitaţii a fost public şi s-a terminat perioada de consultare publică cu părţile interesate. Cert este că, în acel calendar, am încercat să ne ţinem de el. ANCOM s-a ţinut extrem de bine de calendar. 

Factori care nu ţin doar de noi ne-au dus în situaţia de astăzi. În urmă cu aproape două luni, Guvernul României şi Guvernul SUA au semnat un memorandum pe 5G pe care îl consider benefic. Sunt lucruri care nu ţin doar de comunicaţii, ci şi de securitate. Acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi alocat, trebuiau paşi în legislaţia primară. Noi suntem obligaţi să oferim operatorilor toate datele şi condiţiile, ca să vină cu oferte care să stea în picioare. 

Pentru că nu a fost trandus în legislaţia primară, nu putem să transmitem operatorilor toate informaţiile necesare. Până la finele anului, Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerinţe de securitate a reţelelor. Un lucru de care iaraşi trebuie să ţinem cont”, a declarat Grindeanu, potrivit B1.ro

Grindeanu a precizat că licitaţia se poate organiza în prima jumătate a anului 2020 doar dacă se respectă toţi paşii.

Şeful ANCOM a mai susţinut că el a văzut memorandumul, dar acesta e strict secret şi nu poate da mai multe informaţii.

„Odată cu semnarea memorandumului, am transmis atât către Administraţia Prezidenţiala, cât şi pentru Guvern adrese prin care am cerut transpunerea memorandumului în legislaţia primară. Probabil că şi perioada de agitaţie politică a dus la nerealizarea acestei transpuneri.

Memorandumul în sine este strict secret, transpunerea în sine este transparentă. Sunt lucruri care sunt necesare şi vor lua un parcurs normal de legiferare. Cei care fac oferte trebuie să stie toate informaţiile”, a insistat Grindeanu.

Statul intenţiona să obţină minim 580 milioane de euro din licitaţia 5G. Bugetul din acest an include venituri excepţionale de 2,1 miliarde lei din închirierea benzilor de frecvenţă 5G. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite