Analiză: 10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt alocate produselor farmaceutice

Analiză: 10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt alocate produselor farmaceutice

Circa 10% dintre cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt îndreptate către produsele farmaceutice, reiese din cea mai recenta analiză Coface. Mai precis, aproximativ 70 de lei lunar au fost cheltuiţi pe produsele farmaceutice, depăşite doar de două alte tipuri de marfuri nealimentare, tutun şi carburant.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Faţă de 2012, cheltuielile lunare pentru produsele farmaceutice au crescut cu peste 10 lei. „O explicaţie ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice şi depozite farmaceutice, care în 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani: 9.947 de unităţi. În cazul celor trei categorii menţionate, ca tip de proprietate, cea privată este majoritară. Dată fiind evoluţia importurilor, a valorii cheltuielilor populaţiei cu medicamentele, putem spune că şi în 2017 sectorul a avut premise de creştere”, susţin analiştii Coface

„Din perspectiva dinamicii veniturilor, sectorul a avut o evoluţie de 15% în 2016 comparativ cu anul precedent, cu toate că peste o treime dintre companiile analizate s-au confruntat cu o scădere a cifrei de afaceri. Deşi a crescut profitabilitatea, jumătate dintre companii au înregistrat o scădere a rezultatului net. Mai mult, 1 din 2 firme are un grad de îndatorare peste 80%, în condiţiile în care 62% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente”, explică Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface România.

Principalii parteneri de export din afara Uniunii Europene ai României sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii, doar ei trei reprezentând 55%.

Valoarea totală a exporturilor de produse farmaceutice s-a ridicat în 2017 la 751 milioane de euro, din care 512 milioane euro au fost exporturi către Uniunea Europeană. În schimb, totalul importurilor s-a ridicat anul trecut la 2,9 miliarde euro, aproximativ 2,6 miliarde euro provenind din ţările Uniunii Europene.

„Pentru sectorul comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice se remarcă, din punct de vedere al comportamentului de plată, scăderea numărului de companii cu datorii la Bugetul de Stat în ultimii doi ani, ca în aproape toate sectoarele, dar menţinerea unei valori ridicate a sumelor datorate. Acest fapt indică modificarea calibrului companiilor publicate de ANAF pe listele cu obligaţii restante. De asemenea, a crescut uşor şi numărul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR cu incidente în ultimii doi ani, acestea fiind predominant minore. În ceea ce priveşte dosarele în instanţă deschise împotriva firmelor din sectorul analizat, numărul acestora a fluctuat de-a lungul perioadei analizate, având un trend uşor crescător în 2017”, conchide Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Pentru analiza comerţului cu produse farmaceutice au fost agregate datele a 1.634 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 27,5 miliarde lei. Companiile din sectorul analizat (4646 Comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice) au înregistrat în 2016 o evoluţie pozitivă a veniturilor, acestea crescând cu aproximativ 15% faţă de 2015, profitabilitatea aflându-se, de asemenea, într-o uşoară creştere.

Din totalul de 1.634 de companii active în 2016, Coface a analizat 269 de companii, adică aproximativ 16,5%, dar cu o pondere de 79% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. În acest context, cele mai multe companii (48%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se află, cu procentaje de 9%, companii cu un risc mare de insolvenţă, respectiv 39% cu risc scăzut.

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizată evoluţia companiilor din sector cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro, la nivelul lunii iulie 2018. În ultimii trei ani, 2016 - 2018, numărul incidentelor a fost în creştere, la fel ca numărul companiilor cu incidente. De asemenea, dacă ne uităm din punct de vedere trimestrial la anii 2016-2018, se poate vedea că majoritatea incidentelor au fost înregistrate în trimestrul al II-lea din 2018.

citeste totul despre: