Analiştii financiari susţin că efectele pandemiei se vor resimţi până în trimestrul al doilea din 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Athivă Adevarul
Foto: Athivă Adevarul

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut faţă de luna anterioară cu 5,3 puncte până la valoarea de 55,7, însă 51% din analiştii financiari estimează că durata impactului economic al coronavirusului se va resimţi până în trimestrul al doilea al anului 2022.

Potrivit unui sondaj al reprezentanţiilor  Asociaţiei CFA România este a treia lună consecutivă de creştere substanţială a încrederii în economie şi a patra lună consecutivă de creştere a componentei de anticipaţii a indicatorului.

Astfel, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2022/februarie 2021) a înregistrat o valoare medie de 2,58% iar, în ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 88% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

De asemenea, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.

Sursa citată menţionează că, 63% din participanţii la sondaj sondaj considera preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat. Totodată, participanţii la sondaj anticipează revenirea inflaţiei, 63% dintre participanţi considerând că rata inflaţiei va creşte în următoarele 12 luni.

"Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 relevă: Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 51%) anticipează că acesta se va resimţi până în trimestrul II al anului 2022; Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,4%; Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este +3,6%", transmite asociaţia în comunicat.

Analiştii financiari apreciază că datoria publică ca procent în PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la 51%. De asemenea, anticipaţiile respondenţilor sunt de adoptare a euro de către România în anul 2029. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite