Analiştii cred că BNR va menţine, joi, dobânda-cheie la 1,75% şi nivelurile RMO la 8% pentru lei şi 12% pentru valută

Analiştii cred că BNR va menţine, joi, dobânda-cheie la 1,75% şi nivelurile RMO la 8% pentru lei şi 12% pentru valută

Consiliul de Administraţie al BNR va avea, joi, o nouă şedinţă de politică monetară

Analiştii financiari se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să păstreze, în şedinţa Consiliului de Administraţie de joi, 31 martie, nivelul dobânzii-cheie la 1,75% pe an, precum şi nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei şi în valută - la 8%, respectiv 12%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% chiar până la finalul acestui an, urmând să urce la 2,5% anul viitor, potrivit opiniilor exprimate de peste 90% dintre participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Rezervele minime vor scădea în decembrie

Analiştii apreciază că banca centrală va păstra neschimbate nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, la 8%, însă acestea ar putea fi diminuate la 6% până în decembrie, pentru a fi menţinute în 2017.

„Faţă de sondajul anterior, desfăşurat la începutul lunii februarie, se remarcă o temperare a aşteptărilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei în 2017“, se arată într-un comunicat al AAFBR.

Pentru RMO aferente pasivelor în valută, analiştii preconizează pentru joi menţinerea acestora la 12% şi reducerea, până în decembrie, la 10%.

Anul viitor, BNR ar putea tăia încă două puncte procentuale, la 8%, aliniindu-se treptat la nivelurile europene.

Banca centrală a păstrat neschimbate, în şedinţa de la începutul lunii feburarie, atât rata dobânzii de politică monetară, cât şi rezervele minime obligatorii.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată la începutul anului 2008 şi este formată din 70 de profesionişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, precum şi din companii din economia reală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările