Analişti: Taxa pe energie va fi pusă de mai multe ori pe acelaşi MWh, pe toată filiera de la producător la consumator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie Transelectrica Electrica stalpi inalta tensiune foto Adevărul

Ordonanţa 114, cea care impune şi taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, poate duce la scumpirea majoră a fiecărui MWh care ajunge la consumator, pentru că taxa va fi pusă de mai multe ori pe acelaşi MWh, pe toată filiera de la producător la consumator, consideră analiştii Deloitte. Economistul Dragoş Cabat avertizase că firmele de distribuţie nu vor putea face faţă.

"Impactul va fi semnificativ, având în vedere majorarea acestei taxe, care se preleva şi anterior la un procent de 10 pana la de 20 de ori mai mic. Ca urmare a majorării substanţiale, se pune problema suportabilităţii financiare şi, în cele din urmă, chiar a supravieţuirii anumitor agenţi economici, pentru că taxa este impusă pe cifra de afaceri”, a declarat Dan Bădin, partener Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România, pentru HotNews.ro.

Ne aşteptăm ca unele societăţi să intre pe pierdere, fiind dificil să susţină din marja lor această taxă. Rămâne să vedem şi cum se va reflecta această taxă în nota de plată decontată de consumatorul final.

"Ne-am fi aşteptat la eliminarea unor elemente, de exemplu anumite tarife, din baza de calcul a cifrei de afaceri tradiţionale aferentă activităţilor licenţiate şi determinată potrivit reglementărilor contabile. În momentul de faţă, deşi vorbim de o taxa de 2%, prin aplicarea sa la fiecare jucător pe lanţul de furnizare/distribuţie se poate ajunge de facto la un efect multiplicator al taxei la companiile din aval care preiau în cifra lor de afaceri elemente deja taxate de-a lungul lanţului şi la societăţile din amonte (aşa cum menţionam ca exemplu anumite tarife). Practic, poate ajunge ca acelaşi MWh să fie taxat de mai multe ori până ajunge la consumator", a explicat reprezentantul Deloitte România.

Suprataxarea companiilor din energie va îngropa firmele de distribuţie

Întrebat ce efecte va avea asupra populaţiei taxarea marilor companii din energie cu 2% din cifra de afaceri, având în vedere că marii consumatori sunt firmele de producţie a bunurilor de larg consum, economistul Dragoş Cabat a spus că măsura nu trebuia aplicată întregului sector.

„Reţeaua de distribuţie a energiei este învechită, iar companiile au nevoie de profit, pentru că din acest profit se fac investiţiile în infrastructură. Nu poţi taxa o companie energetică din domeniul distribuţiei, la acelaşi nivel cu una de producţie. 

Pentru că producţia energiei aduce profituri mari, dar distribuţia energiei abia strânge un profit de 1 – 2 - 3% din cifra de afaceri. Nu poţi afecta un întreg sector fără să ţii cont de profilul companiei. La un profit de 30 – 40% din cifra de afaceri (Hidroelectrica – n. red.) poţi pune o taxă de 2% că nu simt atât de tare, dar pe o firmă cu 1% sau sub 1% profit (Transelectrica – n. red.) o îngropi”, a explicat economistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite