Analişti: Dobânda BNR este încă prea mică faţă de inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu îşi aranjează microfonul la şedinţa Comisiei economice pentru industrii şi servicii a Senatului privind Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României în Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României este în continuare prea mică în comparaţie cu inflaţia şi este de aşteptat o continuare a majorării ei, în context cu trendul regional, susţine un analist al Capital Economics, citat de Financial Times.

„Ţări precum Cehia şi România probabil vor continua majorarea dobânzii de politică monetară, pe fondul îngrijorărilor că înăsprirea politicii monetare nu a avut loc destul de repede, cel puţin în România unde inflaţia este de 4,6%, în timp ce dobânda cheie este de numai 2,5%”, a spus William Jackson, de la Capital Economics, potrivit sursei citate.

Alte ţări din Europa de Est, precum Ungaria sau Polonia, sunt de asemenea de aşteptat să înceapă să îşi înăsprească politica monetară în următoarele şase luni, a spus analistul, precizând că alte ţări emergente, precum Filipine sau din estul Asiei, sunt în stadiu incipient.

Potrivit Financial times, băncile centrale din pieţele emergente s-au îmbarcat la primul ciclu de înăsprire monetară „susţinută” din 2011, un trend care va fi accelerat puternic de devalorizarea diverselor monede din lume, care impulsionează „inflaţia importată” (acea inflaţie rezultată în urma importării de bunuri cu preţuri inflaţioniste) şi forţează anumite bănci centrale să intervină şi să îşi protejeze monedele.

Argentina a fost exemplul cel mai spectaculos, majorând ratelor dobânzilor la 60% săptămâna trecută, mai mult decât dublul ratei de la începutul anului, într-o încercare disperată şi încă inutilă de a sprijini peso-ul în cădere liberă.

De asemenea, Turcia şi-a majorat rata dobânzii de referinţă cu aproape 10 puncte procentuale în acest an, la 17,75%, deşi banca centrală a fost criticată la scară largă pentru faptul că a menţinut rate începând cu luna iunie, chiar dacă lira s-a devalorizat cu 43% faţă de dolar.

Băncile centrale din India, Indonezia, Filipine şi Republica Cehă au înăsprit, de asemenea, politica monetară în luna august.

Cresc presiunile interne ale inflaţiei                                                         

Jackson argumentează că unele părţi ale lumii emergente, cum ar fi Asia de Est, India şi o mare parte din Europa de Est „au avut o perioadă susţinută de creştere economică puternică”. Aceste ţări, a adăugat el, „se confruntă acum cu unele constrângeri de capacitate şi cu creşterea presiunilor interne ale inflaţiei”. „După o perioadă de rate ale dobânzii foarte scăzute, băncile centrale răspund prin condiţii mai stricte, similar cu ceea ce se întâmplă în SUA şi Marea Britanie”, adaugă analistul.

Cu toate acestea, Joseph Lupton, economist la nivel mondial la JPMorgan, a susţinut că inflaţia de bază a pieţelor emergente, care scade preţurile volatile ale alimentelor şi energiei şi este, în general, vizată de băncile centrale, este de fapt în scădere în majoritatea ţărilor, reducând presiunea pentru majorarea ratelor.

El a argumentat, astfel, că înăsprirea politicii monetare din prezent are mai puţin de-a face cu inflaţia şi mai mult de-a face cu necesitatea ţărilor de a încerca să reţină capital străin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite