Analist: Guvernul a gestionat cu întârziere situaţia economică. Nota 5-6. Pensiile speciale şi aparatul bugetar rămân neafectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudorescu dă Guvernului nota 5-6 pentru modul în care a gestionat situaţia economică
Cristian Tudorescu dă Guvernului nota 5-6 pentru modul în care a gestionat situaţia economică

Guvernul a gestionat cu întârziere situaţia economică a ţării, în pandemie, deoarece măsurile de sprijin concret întârzie să apară, iar majorarea pensiilor din septembrie încă nu a fost anulată, în timp ce pensiile speciale şi structura aparatului bugetar rămân neafectate, consideră analistul financiar Cristian Tudorescu. El dă Executivului nota 5-6, precizând că până acum doar măsura şomajului tehnic a funcţionat.

Cristian Tudorescu mai afirmă că în domeniul sanitar Guvernul a gestionat situaţia bine spre foarte bine, însă în domeniul educaţiei Executivul doar a mutat toate dilemele pentru septembrie.

„Cum a gestionat Guvernul până acum situaţia sanitară, economică & din alte domenii:

Sanitar – Bine spre foarte bine. Eu aş da nota 8 sau peste 8. Câţi dintre noi nu spuneau acum 2 luni că o să vină valul peste noi, că n-o să facem faţă.

Economic – Cum mă aşteptam, situaţia este gestionată cu întârziere. Nota 5-6 până acum. Ca măsuri economice, doar şomajul tehnic a funcţionat, iar IMM Invest demarează lent. El se va adresa doar unei părţi dintre companii... cele deja bancabile sau «aproape» bancabile.

Întârzie măsurile de sprijin concret pentru industriile direct afectate: horeca, agenţii de turism, transport aerian – se vorbeşte despre unele granturi (eu le-aş numi chiar «despăgubiri» pentru afacerile închise administrativ). Cuvântul cheie aici este «se vorbeşte», deci nu ştim cum vor arăta şi cât de rapid vor veni.

Majorarea pensiilor din septembrie încă nu a fost anulată... nebunie curată să o faci anul acesta. La ce deficite avem, asta ne-ar mai lipsi (parcă şi aud argumente acelea «ba să creştem pensiile ca să susţinem cererea»)

Pensiile speciale rămân neafectate, structura aparatului bugetar rămâne neafectată, primăriile cu scheme supraîncărcate şi care au cumpărat panseluţe în astea două luni sunt tot acolo. Ştiu... nu e timp acum, «ca să nu scădem şi mai mult cererea». Doar că peste 6 luni vom uita că trebuia restructurat. Nu mai e de actualitate, cum a zis Ludovic Orban.

Educaţie – Ce observ este că educaţia s-a amânat cu totul până în septembrie. Adică Franţa (mult mai greu lovită) sau Danemarca sunt nişte ţări iresponsabile că reiau şcolile în câteva săptămâni? Într-o formulă restrânsă... cu mai puţini copii odată în clasă sau cum s-o putea.

Aici rezonez mai degrabă cu opinia fostului ministru Miclea: «Trebuie să se vadă că se face şcoală, nu că şcoala a devenit ceva facultativ, poţi să faci, poţi să nu faci».

Ori ce facem noi, în loc să ne răspundem la întrebările «cum o să funcţioneze şcoala, există riscuri sau sunt riscuri mai mici decât credeam», mutăm toate aceste dileme pentru septembrie. Păi atunci nu o să fie aceleaşi întrebări? Vrem să aflăm abia atunci răspunsul?

Concluzie: până acum criza a fost gestionată bine, însă de acum încolo urmează părţile unde văd că ne cam împiedicăm”, a scris Cristian Tudorescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite