Amnistia pentru copii, poveste de adormit părinţii. Fiscul va putea cere în continuare CASS pe banii din alocaţii, dacă aceştia vor fi depuşi în bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru alocaţii nu se plăteşte CASS, dar dacă banii sunt depuşi în bancă, aceştia aduc dobânzi care sunt taxabile
Pentru alocaţii nu se plăteşte CASS, dar dacă banii sunt depuşi în bancă, aceştia aduc dobânzi care sunt taxabile

Guvernul pregăteşte un proiect normativ prin care va da înapoi banii luaţi nejustificat pentru contribuţii de sănătate aferente alocaţiilor, dar nu corectează taxarea cu sume mai mari decât veniturile din investiţii.

Pentru a ieşi basma curată din scandalul taxării alocaţiilor, Guvernul a elaborat un proiect normativ prin care persoanele fizice care au plătit nejustificat contribuţii de asigurări de sănătate (CASS) vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate.

Normativul nu-i scapă însă pe cei care au depuse în bancă sumele respective, pentru că la acestea vor avea de plătit în continuare CASS, fiind considerate venituri din investiţii.

Ce prevede Codul Fiscal

Articolul 296^22 din Codul Fiscal prevede clar: „Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară“. Iar dacă alocaţia este depusă în bancă, aceasta generează venituri din investiţii (dobânzi bancare), pentru care nu se prevăd scutiri, astfel că Fiscul va putea cere în continuare plata CASS.

În plus, chiar dacă aceste dobânzi sunt infime, de cel mult câţiva lei pe an, pentru banii respectivi se vor percepe (potrivit articolului citat mai sus) CASS ca şi cum ar fi echivalente cu salariul minim brut pe ţară.

Mai exact, pentru anul 2012, când salariul minim era de 700 de lei, cota de CASS de 5,5% însemna 39 de lei pe lună. Pentru 2015, când salariul minim este de 975 de lei, CASS va fi de 53 de lei pe lună, pentru că Guvernul nu a corectat aceste prevederi, ci doar va returna banii plătiţi nejustificat de către părinţi.

Deocamdată, proiectul în discuţie este pe masa Guvernului, fiind analizat într-o primă lectură în şedinţa de săptămâna trecută a Executivului, astfel că ar mai fi încă timp pentru a corecta cu adevărat anomalia prin care taxa este mai mare decât venitul.

Ce decizie poate să ia Guvernul

Consultantul fiscal Emilian Duca a explicat, pentru „Adevărul“, că măsura propusă de Guvern „elimină situaţia impunerii veniturilor din investiţii realizate de categoriile de persoane menţionate; nu s-a modificat baza de calcul pentru veniturile din investiţii, însă se vor impozita doar cei care nu se încadrează în excepţiile prevăzute de lege“.

„Alternativa ar fi putut fi o HG pentru corectarea normelor metodologice la Codul Fiscal şi pentru corelarea prevederilor Legii nr. 95/2006 cu prevederile Codului Fiscal, respectiv privind definirea persoanelor obligate să se asigure şi cărora li se aplică prevederile titlului IX^2 din Codul Fiscal“, ne-a transmis Emilian Duca.

Actul normativ pregătit de Guvern include un singur articol, care anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată după data de 1 iulie 2012, când colectarea a fost preluată de către ANAF.

Contribuţia va fi anulată şi pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului.

Vâlcov: „Partea juridică decide“

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, o ordonanţă prin care se remediază situaţia plăţii CASS pentru alocaţia copiilor şi că va discuta cu conducerea ANAF dacă se impune şi amnistie pentru cei cărora au primit decizii de plată.

„Trebuie să ne consultăm, să vedem dacă va trebui să apelăm la această formulă sau va fi suficientă ordonanţa. Este posibil să fie doar ordonanţa suficientă, dar partea juridică ne va spune dacă orodonanţa este suficientă“, a spus Vâlcov.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite