Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: Ineficienţa companiilor de stat, cel mai mare obstacol pentru competitivitatea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, susţine că, deşi autorităţie române au reuşit în ultimii ani, cu sprijinul FMI,stabilizarea macroeconomică, România a rămas în urmă la capitolul reforme structurale FOTO Adevărul
Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, susţine că, deşi autorităţie române au reuşit în ultimii ani, cu sprijinul FMI,stabilizarea macroeconomică, România a rămas în urmă la capitolul reforme structurale FOTO Adevărul

Ineficienţa companiilor de stat a fost cel mai mare obstacol pentru competitivitatea economiei din România, implicând eforturi suplimentare din partea finanţelor publice, a declarat astăzi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris.

"În cazul României, eu cred că ineficienţa companiilor de stat a fost cel mai mare obstacol în calea competitivităţii, implicând eforturi suplimentare din partea finanţelor publice. Aceasta este însă un aspect cheie al programului de reformă convenit de România cu FMI. Progresele în acest domeniu ar putea transforma economia românească şi ar putea-o face mai atractivă pentru investitori, inclusiv investitorii din Marea Britanie", a afirmat Harris.

El a susţinut un discurs la evenimentul organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru deschiderea oficială a sesiunii de tranzacţionare şi marcarea a doi ani de la listarea Fondului Proprietatea.

"Pentru anul 2013, ne dorim să vedem numiri de echipe competente şi profesioniste la conducerea întreprinderilor de stat, cu manageri capabili să le transforme în companii de succes. De asemenea, contăm pe continuarea programului de privatizare şi listării de pachete minoritare ale companiilor cu capital de stat pe Bursă. Eu cred că acest lucru este esenţial pentru dezvoltarea pieţei financiare româneşti", a subliniat Harris, potrivit Mediafax.

Oficialul britanic a adăugat că, deşi autorităţie române au reuşit în ultimii ani, cu sprijinul FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, stabilizarea macroeconomică, "totuşi, România a rămas în urmă la capitolul reforme structurale, cruciale pentru valorificarea potenţialului de creştere pe termen mediu şi lung".

Martin Harris a evidenţiat şi că "restructurarea companiilor de stat rămâne greoaie şi presărată cu bariere politice şi administrative".

"Iar acolo unde restructurările au avut loc, este nevoie de evaluări periodice care să ne asigure că obiectivele stabilite iniţial - eficienţă, performanţă şi transparenţă decizională sunt pe cale să fie atinse", a evidenţiat Harris.

El a remarcat rolul activ jucat de Fondul Proprietatea în "monitorizarea companiilor de stat". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite