Alocaţiile pentru copii ar putea creşte din 2019. La ce nivel vor ajunge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi deputaţi propun creşterea alocaţiilor de stat pentru copii, argumentând că aceştia sunt discriminaţi având în vedere că Guvernul a crescut constant pensiile şi salariile, dar de cei 4,2 milioane de minori nu s-a preocupat nimeni din 2015.

Ca atare, 37 de deputaţi PNL, prinre care şi Robert Sighiartău, propun majorarea anuală a alocaţiei de stat pentru copii cu rata medie a inflaţiei, care, după cum se vede, a crescut constant în ultimul timp. 

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu 1 ianuarie 2019”, se arată în proiectul deja prezentat în Biroul ermanent al Camerei Deputaţilor şi înaintat Senatului.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că în 2015, aloxcaţia de stat pentru copii a fost stabilită la 84 de lei, iar de-atuinci nu s-a mai intervenit sub nicio formă, indiferent de evoluţia preţurilor şi a inflaţiei.

„Se poate remarca uşor că ajutorul bănesc real pe care îl primesc copiii şi tinerii din România s-a diminuat în ultimii 2 ani din cauza inflaţiei, care a atins şi cifra de 5,2% în anul 2018. (...) Pentru ameliorarea acestei situaţii injuste la adresa copiilor şi tinerilor, măsura este esenţială şi de impact”, scriu, în expunerea de motive doi dintre iniţiatori.

Potrivit datelor INS, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

Luând în calcul o rată medie a inflaţiei de 4%, înseamnă că, în 2018, alocaţia de stat pentru copii ar putea fi majorată cu 3,36 lei.

Aceasta nu este singura propunere de majorare a alocaţiilor pentru copii.

În septembrie, doi deputaţi PNL au depus o propunere legislativă pentru majorarea alocaţiilor pentru copii în sensul în care de la 1 ianuarie 2019.

Potrivit propunerii de act normativ, copiii cu vârsta de până în doi ani vor primi o alocaţie lunară de 300 de lei, în timp ce alocaţia copiilor cu vârsta de 2-18 ani va fi de 150 lei pe lună.

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează: a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019; b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1alin. (3), începând cu 1 ianuarie 2019", potrivit proiectului legislativ de modificare a Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, depus în Camera Deputaţilor de deputaţii PNL Robert Sighiartău şi Dumitru Mihăilescu.

Valoarea indicatorului social de referinţă este, în prezent, de 500 de lei, iar în forma actuală a legii, valoarea alocaţiei pentru copii este de 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, adică 200 de lei pe lună, şi de 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, adică 84 de lei pe lună.

„Propunerea este de majorare a cuantumului alocaţiei cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocaţie în valoare de 300 lei şi cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocaţie în valoare de 150 lei. România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa cuantumului alocaţiei pentru copii.

Dacă în majoritatea acestor state alocaţia porneşte de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesităţile unui copil”, precizează deputatul PNL Robert Sighiartău, într-un comunicat de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite