Alina Gorghiu: Asumarea răspunderii Guvernului pe noul Cod Fiscal ar fi „o bătaie de joc la adresa populaţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu, a declarat sâmbătă că exclude ideea unei asumări de răspundere a Guvernului pe Codul fiscal, susţinând că un astfel de demers ar fi o bătaie de joc, în condiţiile în care nu există un consens al forţelor politice pe această proiecţie.

"Dorinţa noastră este ca această dezbatere pe Codul fiscal să aibă loc în Parlament.
Eu exclud ideea unei angajări, unei asumări de răspundere din partea premierului, pentru că ar fi o bătaie de joc la adresa populaţiei din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ţi angajezi răspunderea pe o proiecţie în condiţiile în care tu nu ai consensul forţelor politice.
De ce? Pentru că nu asiguri stabilitatea legislaţiei pe termen mediu şi lung.
În momentul în care tu nu te-ai înţeles cu restul partidelor politice, în mod cert înseamnă că nu ai vrut să implementezi sau să adopţi o parte din viziunea lor în acel cod. Atunci este firesc ca fiecare, în momentul în care va veni la guvernare, să mai facă o modificare", a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, citată de Agerpres.

„Între iresponsabilitatea unui prim-ministru şi responsabilitatea instituţiei prezidenţiale“

Alina Gorghiu a spus că niciodată PNL nu s-a opus ideii de relaxare fiscală şi că discuţia se poartă între "iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-şi pună în ramă un cod fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie şi responsabilitatea instituţiei prezidenţiale şi a PNL care ştie ce înseamnă să adopţi în pripă o măsură şi să o compromiţi pentru că nu o pregăteşti".

"Înainte de adoptare am spus acelaşi lucru, după adoptare, acum o lună de zile, am spus acelaşi lucru: Ponta, vino cu nişte studii de impact, vino şi arată-ne că aceste măsuri sunt sustenabile, vino şi arată mediului de afaceri că nu vom fi obligaţi să schimbăm dispoziţiile adoptate în Codul fiscal pentru că tu nu pregăteşti sistemul.
Nu este nimic nou, este doar capcana comunicării publice pe care PSD o practică.
De aceea noi suntem obligaţi să fim responsabili şi, cu riscul de a fi nevoiţi să explicăm de o mie de ori acelaşi lucru, o s-o facem şi vom duce dezbaterea în Parlament.
Este un şantaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta.
Să ameninţi că-ţi angajezi răspunderea sau că dai OUG atunci când opoziţia te provoacă la dezbatere în Parlament mie mi se pare un semn de slăbiciune al omului politic Victor Ponta, nu că ar fi primul semn de slăbiciune", a susţinut Alina Gorghiu.

„S-a creat o mică dramoletă“

Potrivit acesteia, Victor Ponta şi-a asumat răspunderea să nu mai facă modificări ale legislaţiei fiscale prin ordonanţă de urgenţă, însă, "cu toate acestea, este campion la numărul de OUG date pe Codul fiscal".

Copreşedintele PNL a precizat că nu poate să cadă în capcana pe care Victor Ponta ar întinde-o opoziţiei "pentru că se smiorcăie şi se lamentează pe pagina de Facebook" şi să spună repede "da, vom face cum vrea Victor Ponta".

În opinia Alinei Gorghiu, dezbaterea privind Codul fiscal ar fi mai simplă decât pare, că s-a creat "o mică dramoletă" şi că ieşirile premierului pe Facebook "nu substituie o dezbatere serioasă pe o lege atât de importantă cum este reforma fiscală în România".

"Cele mai importante instituţii ale puterii executive — Guvernul şi Administraţia Prezidenţială — au un punct de vedere diferit pe Codul fiscal.
Este atributul Guvernului să elaboreze un proiect, este rolul Parlamentului să-l dezbată şi atributul constituţional al Preşedinţiei să întoarcă la reexaminare un proiect care consideră că nu are suficiente justificări pentru a putea fi promovat în prima fază. PNL şi Preşedinţia au spus, şi nu o dată, că suntem adepţii ideii de relaxare fiscală, dar ideea de relaxare fiscală poate fi compromisă atunci când sistemul nu este suficient pregătit", a explicat Alina Gorghiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite