ALB: Plafonarea dobânzilor la credite va restricţiona accesul la finanţare a milioane de români

ALB: Plafonarea dobânzilor la credite
va restricţiona accesul la finanţare a milioane de români

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobânzilor atât la creditele ipotecare, cât şi la cele de consum.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Deşi pare o măsură care ar trebui să aibă drept efect reglementarea pieţei de creditare în avantajul consumatorilor români, implementarea unui plafon pentru Dobânda Anuală Efectivă (DAE), fără a ţine cont de specificul fiecărui segment de creditare, ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţa imobiliară, retail sau piaţa auto”, transmite ALB.

Potrivit asociaţiei, plafonarea, în mod arbitrar şi fără o consultare prealabilă a industriei financiare, a dobânzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populaţiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de bază, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinanţare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinţă îndelungată (electrocasnice – televizoare, frigidere, maşini de spălat, sisteme de încălzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor.

Astfel, susţine ALB, ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate.

„Având în vedere impactul economic şi social la nivel naţional al acestei măsuri, ALB România consideră că este esenţială stabilirea unui dialog deschis şi constructiv între legiuitor, autorităţi şi finanţatori în scopul identificării unei soluţii potrivite, atât pentru consumatorii de produse financiare, cât şi pentru industria de creditare. În acest sens, ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaţilor o solicitare de prelungire a termenului până la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus iniţial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănunţită şi o dezbarere informată”, anunţă asociaţia.

Instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienţi activi, au acordat credite de consum noi în valoare de 5,2 miliarde lei în 2017, finanţând astfel nevoile diverse ale consumatorilor de diverse vârste şi niveluri de venit.

ALB este principala asociaţie profesională care reprezintă industria de credit de consum, membrii ALB acordând aproximativ 90% din totalul creditării nebancare din România şi aparţin unor grupuri financiare prestigioase la nivel internaţional: BRD Finance, BT Direct, Cetelem, ERB Retail Services, Garanti Credite de Consum, Provident Financial, TBI Credit, Unicredit Consumer Financing. 

citeste totul despre: