Aici sunt banii dumneavoastră: Statul a dat 15,6 milioane de lei pe studiile de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarniţa şi acestea nu au concluzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia hidrocentralei în pompaj de la Tarniţa ar costa 1,1 miliarde de euro
Construcţia hidrocentralei în pompaj de la Tarniţa ar costa 1,1 miliarde de euro

Studiile de fezabilitate pentru proiectul hidrocentralei de la Tarniţa nu au concluzii, deşi statul român a plătit, prin intermediul companiilor Hidroelectrica şi Hidro Tarniţa SA, o sumă totală de 15,6 milioane de lei, fără TVA, potrivit Corpului de Control al Departamentului pentru Energie.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a cerut companiei de proiect Hidro Tarniţa „să finalizeze studiile de fezabilitate privind proiectul în cauză la costuri minime, cu o eficienţă ridicată în cheltuirea banilor societăţilor de stat prezente în acţionariat. Proiectul Tarniţa (din judeţul Cluj - n.r.) este unul strategic pentru România“, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Corpul de Control al Departamentului pentru Energie a început în 5 mai o analiză privind felul cum au fost cheltuită, în perioada 2003-2014, suma de 15,6 milioane de lei, fără TVA, pe studii de fezabilitate pentru Tarniţa.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie, cu 80% din titluri. Celălalt acţionar al companiei este Fondul Proprietatea, care deţine 20% din societate.

Repetiţie pe râul Olt

Hidroelectrica a început vineri, 9 mai, o perioadă de testare de o lună de zile cu o serie de cinci centrale de pompaj de pe cursul inferior al râului Olt, iar în funcţie de rezultatele acestuia ar putea fi stabilită soarta proiectului de la Tarniţa. Cele cinci centrale cu flux reversibil au o capacitate instalată totală de 200 MW, în vreme ce proiectul de la Tarniţa ar ajunge la 1.000 MW. 

„România va avea de astăzi (vineri – n.r.), la dispoziţie, într-o manieră operaţională, 200 MW prin pompaj. (...) Este, de asemenea, o experienţă din care trebuie să învăţăm o serie de lucruri: trebuie să fim mai eficienţi atunci când ne apucăm să investim. Aceasta investiţie iniţial a fost preconizată undeva la 140 de milioane de euro şi a ajuns la 400 de milioane de euro şi evident dacă a costat 400 de milioane de euro, dacă facem acum un calcul de eficienţă şi rentabilitate, e mult mai dificil să-ţi recuperezi 400 de milioane. Trebuie să învăţăm să cheltuim mult mai eficient banii“, a declarat, vineri, Răzvan Nicolescu, cu ocazia inaugurării funcţionării în pompaj a centralelor, potrivit Hotnews.ro.

Proiect de 1,1 miliarde de euro

Proiectul de la Tarniţa are un cost estimat de 1,1-1,2 miliarde de euro, dar mulţi experţi în domeniul energetic au pus la îndoială rentabilitatea sa, din cauza scăderii abrupte a preţului la energia electrică pe piaţa OPCOM, ca urmare a excedentului de electricitate produs în centrale cu sursă regenerabilă. 

Mai concret, hidrocentrala Tarniţa ar trebui să urce apa dintr-un lac de acumulare într-un baraj superior în timpul nopţii, folosind energia ieftină a reactoarelor de la Cernavodă, şi să producă electricitate în timpul zilei, când preţul curentului electric e mai mare din cauza cererii. Grupul chinez Sinohydro s-a declarat interesat în toamna anului trecut de construirea hidrocentralei Tarniţa. Iniţial, Hidroelectrica urma să realizeze această investiţie, dar, ulterior, au fost cooptate în proiect şi celelalte companii energetice de stat: complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia, Romgaz, Nuclearelectrica, dar şi Electrica. 

Viitor în dubiu

Între timp, Romgaz a amânat votul pentru participarea în proiect, iar participaţia Electrica a va fi separată de grupul Electrica SA, care se va lista la vară pe bursă. De asemenea, Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în februarie.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/tarnita-1" target="_blank">View the story "tarnita" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite