Aici sunt banii dumneavoastră: peste 2.300 de mănăstiri şi parohii primesc subvenţii agricole în valoare de circa 5 milioane de euro. BOR va plăti taxe

Aici sunt banii dumneavoastră: peste 2.300 de mănăstiri şi parohii primesc subvenţii agricole în valoare de circa 5 milioane de euro. BOR va plăti taxe

Cultele vor trebui să demonstreze că lucrează terenul şi să aibă în obiectul de activitate clasificarea CAEN pentru activităţi agricole

Un număr de 2.315 instituţii de cult, care deţin sau administrează o suprafaţă de peste 23.000 de hectare de teren agricol, pentru care au primit anul trecut subvenţii de aproape 5 milioane de euro, vor trebui să demonstreze că sunt „fermieri activi“, că lucrează terenul şi că plătesc taxe pentru a primi mai departe subvenţii.

Anul trecut, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au depus cereri unice de plată pe suprafaţă 2.315 instituţii de cult, din care 217 mănăstiri, 2.071 parohii şi 27 alte instituţii de cult sau religioase, pentru suprafaţa agricolă totală de 23.853 hectare.
Pentru această suprafaţă, APIA a autorizat plăţi totale în valoare de aproape 4,9 milioane de euro.
 
„Pe această cale dorim să atragem atenţia acestei categorii de fermieri că, începând cu anul 2015, este necesar să poată dovedi calitatea de fermier activ pentru a obţine plăţi pe suprafaţă în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, instituţiile de cult trebuie să aibă în obiectul de activitate activităţi agricole conform clasificării CAEN sau să poată dovedi cu documente că desfaşoară propria activitate agricolă“, a declarat Dorel Benu, directorul general al APIA, citat de Mediafax.
 
"Adevărul" a scris recent despre faptul că Ministerul Agriculturii va pregăti în acest an o „listă neagră“, care va include fermierii inactivi şi instituţiile care deţin terenuri şi care primeau subvenţii, astfel încât aceştia să nu mai beneficieze de plăţile pe suprafaţă.
„Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel încât nu mai pot beneficia de plăţi directe decât acei fermieri care înregistrează şi lucrează în agricultură. Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu ştiu care din Bucureşti sau din alte zone care până acum cel puţin pe pajişti, pe administrarea corectă în bune condiţii agricole şi de mediu a pajiştilor, primeau aceste plăţi directe“, a declarat recent ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
 
Mai puteţi citi:
 
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale  va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească prin rambursare în jur de 1,8 lei pe litru, începând cu trimestrul al doilea din 2014, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
 
Ministerul Agriculturii a transmis vineri prima variantă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene, sumele alocate pentru irigaţii urmând să crească de 2,5 ori, iar cele pentru fermele de familie de peste 3,5 ori.
 
Exploataţiile de un hectar şi cele împărţite pe mai multe loturi mici vor pierde subvenţia pentru că Guvernul va creşte plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Riscul vizează 400.000 de agricultori.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: