AGROSTAR: Cercetarea agricolă din România este în faliment, iar agricultorii sunt dependenţi de multinaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federaţia AGROSTAR a depus la Preşedinţia României un memoriu privind problemele agriculturii şi ale lucrătorilor
Federaţia AGROSTAR a depus la Preşedinţia României un memoriu privind problemele agriculturii şi ale lucrătorilor

Agricultorii români sunt dependenţi de multinaţionale, care au acaparat piaţa de seminţe, genetică şi de creditare a fermierilor, iar cercetarea agricolă este în faliment, potrivit unui comunicat emis de federaţia AGROSTAR.

Federatia solicită Guvernului reorganizarea staţiunilor şi a institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, astfel încât agricultorii români să poată folosi seminţe şi genetică autohtone şi să nu mai fie dependenţi de multinaţionalele care au acaparat piaţa şi care decid preţurile cu care fermierii să vândă.

„Practic, multinaţionala îl finanţează pe producătorul agricol (îi dă inputurile necesare) şi îl obligă să vândă producţia la un pret impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor. Dacă este să analizăm documentele în baza cărora fermierii îşi primesc subvenţia pe suprafaţă, vom observa că aceştia trebuie să facă dovada cu factura fiscală ca au însămânţat cu seminţe certificate, achiziţionate de unde? De la multinaţionale furnizori de seminţe, noi nemaiavând cercetare care să furnizeze astfel de inputuri”, spune Horaţiu Raicu, secretarul general al AGROSTAR.

Un alt aspect punctat în comunicat este cel al lucrătorilor din cadrul staţiunilor de cercetare-dezvoltare, care, în mare parte, au venituri lunare nete de cel mult 800 de lei. „Şi cercetătorii din cadrul institutelor şi staţiunilor realizează venituri nete sub nivelul performanţelor realizate, al pregătirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 de lei net”, se arată în comunicat.

Federaţia AGROSTAR face apel la Guvernul şi la agricultori, să susţină reorganizarea sectorului de cercetare-dezvoltare, vital pentru agricultură, în contextul schimbărilor climatice din ultimii ani, pentru a susţine agricultura romanească, ce ar trebui dezvoltată cu soiuri autohtone, fapt care ar genera venituri pentru cercetare şi nu numai.

„Factorii politici din România recomandă consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, spun cei din federaţie.

Federaţia AGROSTAR a depus la Preşedinţia României un memoriu privind problemele agriculturii şi ale lucrătorilor, prin care a atras atenţia preşedinţiei asupra „situaţiei anormale privitoare la TVA-ul la seminţe, în sensul că TVA-ul pentru seminţe era de 20%, iar pentru produs – de 9%, Codul fiscal a fost modificat, în sensul scăderii TVA-ului la seminţe la 9%. Această măsură ajută fermierii, deoarece plătesc mai puţin pentru seminţe, dar, din păcate, capitalizează furnizorii de seminţe, alţii decât staţiunile şi institutele de cercetare româneşti”, se arată în comunicat.

Federaţia AGROSTAR, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol românesc, are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat şi din cel bugetar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite