Agentia Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară americană Moody’s a decis, vineri, să îmbunătăţească perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă, notând că evoluţia bună a indicatorilor macroeconomici va continua şi în acest an, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al agenţiei, Moody’s a hotărât să menţină ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datorii pe termen scurt la P-3, deoarece consideră că avansul Produsului Intern Brut (PIB) va fi susţinut de creşterea exporturilor, precum şi de absorbţia fondurilor europene, în pofida unui consum intern care ar putea rămâne la nivelul anterior crizei.

Agenţia de evaluare mai notează că nivelul moderat al datoriei publice şi deficitul bugetar atenueză într-o oarecare măsură o parte din riscurile reprezentate de dependenţa Guvernului de creditele externe. Totodată, instituţia de evaluare este de părere că accesul României la finanţări multilaterale reduce riscurile unor probleme de rambursare a datoriilor, care pot apărea din cauza instabilităţii pieţelor internaţionale.

Conform agenţiei Moody’s, ratingul Baa3 se află la cel mai redus nivel din categoria investment grade.

Moody’s menţine aşadar pentru România plafoanele pentru datoriile pe termen lung în valută, obligaţiunile în monedă locală şi depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută la Baa3. În schimb, pentru datoriile şi depozitele pe termen scurt, ratingurile sunt P-2, respectiv P-3.

Instituţia financiară precizează ca ţara noastră a reuşit să îşi reducă deficitul bugetar la 3% din PIB pentru 2012 şi la 2,3% din PIB pentru anul 2013, conform codiţiilor stabilite cu Fondul Monetar International (FMI) şi Uniunea Europeană. În acest context, agenţia de rating notează că reducerea deificitului bugetar va contribui la stabilizarea datoriei publice.

În comunicatul său, Moody’s mai scrie că inflaţia României s-a redus de la 5% la sfârşitul lui 2012 la 1,6% la sfârşitul anului 2013, o evoluţie care a contribuit la competivitate. De asemenea, instituţia financiară menţionează că s-a putut observa o reducerea a deficitului de cont curent de la 4,4% în 2012 la 1,1%, pe fondul accelerării creşterii exporturilor, în vreme ce importurile au rămas la un nivel scăzut.


Citeşte şi:

România s-a împrumutat de pe pieţele externe 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, la un cost de 3,7%. Voinea: Este cea mai ieftină finanţare din istoria României

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 1,25 miliarde de euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de euroobligaţiuni cu maturitate de 10 ani, pentru care a obţinut un cost de finanţare de 3,7% pe an, mai mic decât cel la care a lansat operaţiunea. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat, pentru „Adevărul“, că aceasta este cea mai ieftină finanţare atrasă din istoria României.

România ar putea primi de la S&P un rating de recomandare pentru investiţii, după şase ani de „junk”. Analiştii BCR se întreabă dacă nu e prea târziu

„Ministrul Bugetului Liviu Voinea a spus că S&P ar putea ridica România la nivelul de investment grade, în 2014", scrie Erste Group Research într-o notă publicată vineri. Nivelul de rating "investment grade"  recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau pe titlurile financiare ale unei ţări, iar un rating sub "investment grade", numit cel mai des "junk", declară ca nerecomandabilă investiţia în economia respectivă.

Prognozele analiştilor privind economia sunt tot mai optimiste, pentru că indicatorii arată din ce în ce mai bine

Majoritatea indicatorilor macroeconomici în primele două luni ale anului aduc numai veşti bune, fapt care îi determină pe analişti să-şi îmbunătăţească prognozele privind creşterea PIB din acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite