Adrian Vasilescu: Ordonanţa privind rambursarea anticipata a creditelor se va aplica greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa de Urgenţă privind comisioanele de rambursare anticipata la contractele de credit se va aplica foarte greu, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. 

Astãzi intrã în vigoare ordonanţa privind contractele de credit pentru consumatori, apăută ca urmare a directivelor europene. Conform noilor reglementãri, băncile au dreptul de a percepe un comision de rambursare anticipatã de maximum un procent în cazul în care perioada rãmasã din contract este mai mare de un an.

Dacă contractele sunt sub un an, atunci comisionul nu poate depăşi  0,5 la sutã. Prevederile legale se vor aplica la creditele de consum, la cele ipotecare şi de leasing, iar băncile vor trebui sã modifice contractele existente în termen de 90 de zile. De aceastã ordonanţã vor beneficia aproximativ 8 milioane de consumatori.

"Această ordonanţă nu este o lege bancară şi nu este în favoarea băncilor, este o măsură potrivit bunelor practici europene. S-au despărţit apele în sistemul bancar. Consumatorul de bani este considerat ca oricare alt consumator de frigidere, de brânză sau de salam. Întreaga activitate privind protecţia consumatorului de bani a trecut şi ea la autoritatea respectivă", a explicat Adrian Vasilescu.

"Începând de azi, băncile şi contractantul au la dispoziţie 90 de zile să facă un act adiţional prin care să modifice contractul vechi. Clienţii trebuie să ştie un lucru că dacă vor să-şi ramburseze anticipat un credit, şi asta este o poveste veche care se discută de multă vreme pe Planetă, băncile întotdeauna s-au opus la rambursarea de credite. Atunci când au fost rambursări anticipate au introdus comisioane foarte mari sau penalităţi. România ştie şi ea bine asta, că ea însăşi a fost penalizată, a fost în carantină timp de 15 ani, pentru că a rambursat credite mai devreme", a explicat Vasilescu.

Pe de altă parte, întrebat despre decizia de taxare a băncilor la nivelul Uniunii, Adrian Vasilescu a precizat că "sunt mai multe modalităţi prin care se încearcă prin Europa să se aplice această măsură, dar până acum nu s-a prea reuşit".

"Unii vorbesc de o suprataxă pe profit alţii de o taxă pe tranzacţii, alţii de o taxă pe cifra de afaceri a băncii care să se suprapună peste impozitul pe profit. Important este că la Comisia Europenă această taxă bancară nu este bine văzută, din moment ce toată lumea ştie că nu vor plăti băncile această taxă ci clienţii", a atras atenţia Vasilescu.

BNR nu priveşte această măsură ca fiind nici pozitivă, dar nici de negativă, a declarat Vasilescu.

"Vreau să vă spun că în România nici o bancă nu a primit nici măcar un leu, un dolar, un euro de la statul român sau de la alt stat, a subliniat Vasilescu, subliniind că această asa-numită suprataxă ar trebui privită cu mare atenţie", a avertizat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite