Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: România a primit de la UE 10,9 miliarde euro în plus faţă de cât a contribuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atragerea de fonduri europene a accelerat abia anul trecut, dar ne aflăm încă departe de ţinte, cu o rată de absorbţie undeva la 35%  FOTO Shutterstock
Atragerea de fonduri europene a accelerat abia anul trecut, dar ne aflăm încă departe de ţinte, cu o rată de absorbţie undeva la 35%  FOTO Shutterstock

România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

El a arătat că anul 2013 a fost cel mai bun din perspectiva intrării de fonduri europene, cu un total de 5,6 miliarde euro, din care 2,9 miliarde euro au reprezentat transferuri curente, iar 2,6 miliarde euro au fost transferuri de capital.

Oficialul BNR a precizat că valorile au fost în creştere din 2007 până în 2013, 2007 fiind singurul an în care s-a înregistrat un sold negativ la solduri curente.

„Atunci au intrat 900 milioane (euro – n.r.), au ieşit 1,2 miliarde şi avem un sold negativ de 298 milioane la transferuri curente. De atunci, niciodată nu am mai înregistrat sold negativ, deci în fiecare an noi am primit mai mult decât am plătit, aşa că acele idei că plătim mai mulţi bani la Uniunea Europeană decât primim nu sunt adevărate“, a spus Adrian Vasilescu la o conferinţă de profil.

El a arătat că, pe lângă primirea de fonduri, România mai are ca avantaje în relaţia cu UE comerţul, peste 70% din comerţ fiind realizat cu Uniunea Europeană şi exporturile.

Prevederi aiurea

Totodată, Vasilescu a atras atenţia că principalul defect în demersul atragerii de fonduri europene este comunicarea slabă, neclară, astfel că foarte multe aspecte sunt încă foarte puţin cunoscute de public.

„Sunt foarte mulţi tineri fermieri care au auzit de fonduri europene, îşi dezvoltă activitatea şi vor să atragă fonduri. Au venit la bănci cu foarte mult elan şi dintr-odată s-au dezumflat (...) De pildă au vrut să-şi cumpere maşini agricole şi era o normă că pot cumpăra doar maşini la prima mână, din fabrică, iar tinerii au spus că n-au nevoie din fabrică pentru că pleacă de la bun început cu pierderi. Am auzit că această normă nu mai este în vigoare şi că acum un tânăr fermier poate să-şi cumpere la mână a doua utilaje“, a povestit Vasilescu.

Marius Radu, coordonator fonduri UE în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, a precizat că norma respectivă, care ţine de un regulament european, nu permite deocamdată, pentru perioada 2007-2013, achiziţii second-hand pentru utliaje.

Vasilescu spune că băncile nu s-au implicat „cu prea mult aplomb“ în activitatea de atragere a fondurilor europene, însă a recunoscut că sunt câteva insituţii de credit care şi-au înfiinţat totuşi departamente de specialitate şi care asigură consultanţă „nu 100% corectă, dar în mare parte corectă“.

Mai puteţi citi:

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene: În 2014 trebuie să finalizăm reforma în partea administrativă responsabilă de fondurile europene

Prezent vineri la Bistriţa, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a vorbit despre planurile sale pentru 2014, care vor creşte absorbţia  fondurilor europene. Acesta a precizat faptul că îşi doreşte ca în 2014 să fie revoluţionată zona administrativă responsabilă de fondurile europene.

România a primit 830 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Rambursările totale au ajuns la 6 miliarde de euro

România a încasat, joi, o sumă de peste 830 milioane de euro de la Comisia Europeană, cei mai mulţi bani ajungând la Programul Operaţional Sectorial Transport - 506,20 mililioane de euro, potrivit unui comunicat remis azi de Ministerul Fondurilor Europene.

Teodorovici îl contrazice pe Băsescu: Comisia Europeană a transmis că România nu trebuie să se grăbească cu Acordul de Parteneriat

Oficialii Comisiei Europene au subliniat de mai multe ori că nici România, nici celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu trebuie să se grăbească să transmită formal propuneri de Acord de Parteneriat (AP), deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursă contra cronometru, ci este important să fie transmis un document de calitate, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Ponta vrea sport pe bani europeni. Premierul îi cere lui Teodorovici să treacă sportul la priorităţi în perioada 2014-2020

Sportul va fi una dintre priorităţile incluse în proiectul Acordului de Parteneriat privind utilizarea fondurilor UE în perioada 2014-2020, deoarece cheltuielile pentru construcţia unui stadion sau a unei săli de sport pot ajuta mai mult decât cele din alte zone, potrivit premierului Victor Ponta.

Unde vrea Guvernul să canalizeze cei mai mulţi bani din fondurile UE în perioada 2014-2020: transporturi, mediu şi dezvoltare urbană

Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.

Statul poate să deszăpezească drumurile aproape gratis, cu utilaje din fonduri europene şi fără firme subcontractante. Cum ar trebui să procedeze Guvernul

Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) conţine cel puţin patru categorii de cheltuieli care ar putea fi eligibile pentru achiziţia de utilaje din fonduri nerambursabile de la UE de către administratorii de stat ai infrastructurilor rutiere şi feroviare (CNADNR, respectiv CFR). Guvernul nu trebuie decât să urmeze procedurile prevăzute în Ghidul Solicitantului POS-T.

Comisia Europeană critică actul ce reglementează cheltuirea fondurilor europene în perioada 2014-2020. Acesta ar fi vag şi lipsit de viziune 

Experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat (AP) pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată, scrie Mediafax.

Cum explică oficialii mutarea Ministerului Fondurilor Europene într-un nou sediu închiriat cu 1 milion de euro

Ministerul Fondurilor Europene a explicat într-un comunicat de presă că mutarea într-un nou sediu, pentru care vor plăti anual aproape un milion de euro, este necesară pe motiv că spaţiul oferit în prezent de Ministerul Finanţelor nu permite o bună funcţionare, zonele securizate şi sălile de şedinţă fiind prea puţine şi prea mici.

România a absorbit în 2013 mai multe fonduri europene decât în primii cinci ani, dar nu a ajuns decât la aproape 30%. Mai avem trei ani să cheltuim banii

Romînia a încasat în acest an de la Comisia Europeană (CE) o sumă de 2,4 miliarde de euro din absorbţia fondurilor europene, mai mult decât în toată perioada 2007-2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite