Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Nu s-a găsit o formă de a opri cumpărarea terenurilor de către străini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Oros - arhiva Adevărul
Adrian Oros - arhiva Adevărul

Ministrul Agriculturii spune că la nivelul Uniunii Europene există o preocupare pentru plafonarea subvenţiilor care ajung în unele cazuri la fonduri care nu au nimic de a face cu Europa.

Pe 10 mai începe recensământul agricol. Peste 20 de mii de recenzori vor strânge informaţii referitoare la terenuri, culturi, animale, muncitori în agricultură.

Ministerul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat într-o emisiune Digi 24 că singura modalitate de a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini este impunerea unei limite pentru suprafaţa pe care o poate deţine un proprietar.

„Această problemă, că se vinde terenu către străini, asta o face, din păcate, tot cetăţeanul şi proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăţi comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal.

„Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Şi atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafaţa care poate fi deţinută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat Oros.

„De aceea şi această preocupare Comisiei (Europene, n.r) - şi e în discuţie de peste un an - de a plafona subvenţiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenţii care sunt foarte avantajoase. Şi sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subvenţii se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

VIDEO: Digi 24

Citeşte şi:

Ministrul Agriculturii: Restricţiile impuse de PSD au blocat vânzarea terenurilor agricole în 2020

Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe agricultură a PSD. Oros: „PSD a pus agricultura pe butuci şi aşteaptă ca noi  să facem minuni într-un an şi jumătate”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite