Acuzaţii: Plan bine conturat pentru a băga şi ELCEN în faliment

Acuzaţii: Plan bine conturat pentru a băga şi ELCEN în faliment

RADET a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) acordarea subvenţiei doar pentru doar 32% din energia termică livrată care ar fi trebuit să ajungă la populaţie, anunţă administratorul insolvenţei ELCEN, compania Sierra Quadrant, care acuză că există un plan bine conturat pentru a băga ELCEN în faliment.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În urma unor investigaţii declanşate de compania noastră şi pe baza probelor pe care le deţinem, până la finalizarea redactării actelor pe care le vom înainta organelor abilitate ale statului, suntem în măsură să informăm opinia publică că, în luna iulie 2019, RADET a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) acordarea subvenţiei doar pentru cantitatea de 36.831,708 Gcal, dintr-un total de 115.339 Gcal livrate de ELCEN care ar fi trebuit să ajungă la populaţie”, anunţă Sierra Quadrant.

Administratorul afirmă astfel că există suspiciuni rezonabile cu privire la existenţa unei situaţii în care RADET a solicitat pentru distribuţia către populaţie o cantitate mai mare decât cea necesară, comercializând energia termică suplimentară către alţi clienţi, la preţuri mai mari, înregistrând venituri în contabilitate şi asumându-şi de la început plata parţială a facturilor ELCEN şi afectarea situaţiei economice a acesteia.

De asemenea, Sierra Quadrant mai susţine că există suspiciuni rezonabile cu privire la existenţa unei situaţii în care RADET urmează să solicite sau a solicitat PMB şi diferenţa de plată, pentru acoperirea costurilor întregii cantităţi de 115.339 Gcal livrate de ELCEN şi distribuite de RADET, însă nu cu titlul de subvenţie. Astfel, sumele primite de la PMB fără titlu de subvenţie pot fi utilizate în alte scopuri, în condiţiile în care subvenţia pentru căldură urma să fie depozitată într-un cont escrow aflat la dispoziţia ELCEN şi nu poate fi utilizată decât exclusiv pentru plata agentului termic livrat de ELCEN.

Sierra Quadrant susţine că astfel de artificii afectează grav situaţia economică a ELCEN şi va sesiza instituţiile statului cu atribuţii în acest sens.

„Prin aceste artificii contabile şi de raportare, RADET poate acumula în continuare datorii către ELCEN, mizând pe faptul că ELCEN nu va sista livrarea apei calde în sezonul rece. Totodată, RADET poate utiliza sumele care ar fi trebuit să fie plătite de PMB în contul subvenţiei fie pentru diminuarea artificială a pierderilor, pe seama destabilizării ELCEN, fie pentru achiziţii de servicii şi bunuri (fără un calcul economic justificativ) care vor adânci dezastrul financiar care a condus oricum la intrarea în faliment. În ambele scenarii sau în oricare alt scenariu care a dus la solicitarea subvenţiei pentru doar 32% din energia termică primită, situaţia economică a ELCEN a fost grav prejudiciată, motiv pentru care vom sesiza instituţiile statului care au atribuţii în acest sens”, arată Sierra Quadrant.

„Din calculele noastre, bazate pe simpla comparare a facturilor emise de ELCEN către RADET cu probele aflate în posesia noastră, din care reiese fără niciun dubiu faptul că este solicitată acordarea parţială a subvenţiei, doar pe luna iulie ELCEN nu a primit suma de 13,76 milioane de lei, în cazul în care PMB ar fi plătit această subvenţie”, mai precizează Sierra Quadrant.  

„Ne aflăm deja în zona unui plan bine conturat pentru a băga şi ELCEN în faliment. Mie îmi vine greu să cred că RADET face toate aceste lucruri fără ştirea PMB. În plus, aşa cum ştie deja toată lumea, PMB refuză constant să plătească subvenţia, chiar şi atunci când este solicitată întreaga subvenţie datorată.

Sper ca instituţiile statului să îşi facă datoria, după ce le vom informa, iar cei responsabili să plătească. Vorbim despre un sistem de importanţă strategică, a cărui subminare are încadrări clare în lege”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările