Articol publicitar

Activitatea de contragarantare în cifre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FRCG

Activitatea operaţională a Fondului Român de Contragarantare (FRC) evidenţiază faptul că în perioada parcursă de la înfiinţare şi până la finele anului 2013, respectiv în circa 4 ani de activitate, instituţia a reuşit să se structureze, să se consolideze şi să se afirme vizibil şi pregnant în sistemul instituţiilor financiare specializate din România.

Astfel, până la finele anului 2013, numărul total al contragaranţiilor acordate a fost  de 20.679, cu o valoare totală în echivalent lei de 3,625 mld. lei. Dintre acestea, în anul 2013 au fost acordate 3.689 contragaranţii, cu o valoare totală în echivalent lei de 747 mil. lei, adică 21% din valoarea totală acordată.

                În îndeplinirea misiunii declarate – aceea de a contribui la atenuarea dificultăţilor cu care se confruntă sectorul IMM în accesarea de finanţări, prin activitatea de contragarantare desfăşurată până în prezent[1], FRC a reuşit să-şi aducă contribuţia prin mecanismul agregat realizat împreună cu fondurile de garantare, la susţinerea unui număr total de 10.950 de IMM-uri[2],  care însumează  un număr de cca. 190.000 locuri de muncă, nou create sau menţinute.

                În funcţie de destinaţia/tipologia finanţării susţinute, în anul 2013 au predominat, ca şi în anul anterior, contragaranţiile aferente capitalului de lucru, faţă de cele dedicate investiţiilor. În activitatea desfăşurată în anul 2013, FRC s-a implicat în mod determinant în susţinerea IMM care, ca efect al crizei financiare, încă se confruntă cu o puternică decapitalizare şi lipsă de lichidităţi necesare desfăşurării activităţii curente, pe fondul înăspririi condiţiilor de finanţare şi a aversiunii la risc a băncilor, care se menţin în continuare ridicate.

                Acest fapt este reflectat de structura portofoliului de contragaranţii acordate în anul 2013 conform graficelor nr. 1 şi 2.

contragarantare

[1] Până în luna martie 2014.

[2] Ţinând cont de faptul că un număr însemnat de IMM au beneficiat anual de contragaranţii urmare reînnoirii/prelungirii finanţărilor garantate şi contragarantate.

Asemănător anului 2012, şi în anul 2013 se remarcă faptul că, prin activitatea de  contragarantare desfăşurată, principalele beneficiare ale contragaranţiilor acordate sunt  microîntreprinderile[1] (49% din numărul total de contragaranţii), urmate de întreprinderile mici (40%) şi întreprinderile mijlocii (11%). Pe de altă parte, ponderile deţinute în volumul contragaranţiilor acordate fiecăreia din cele trei categorii de IMM relevă un raport invers. Întreprinderile mici deţin ponderea cea mai mare în volumul acordat, fiind urmate de întreprinderile mijlocii şi microîntreprinderi, fapt explicat de nivelul mai mic al finanţărilor şi implicit al contragaranţiilor de care au  beneficiat microîntreprinderile.

                Prin mecanismul de contragarantare instrumentat, FRC a confirmat şi în anul 2013, rolul important de element de contrabalansare anti-ciclică a politicii finanţatorilor din perioadele de criză, contribuind la creşterea accesului la finanţare a microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, categorii de IMM, care, de regulă, sunt cele mai afectate de barierele existente în procesul de finanţare.

                Facilităţile instituite pentru microîntreprinderi, începând cu data de 01 iulie 2012, de preluare a riscului la nivelul procentului de contragarantare maxim admis de 80% pentru microfinanţările[2] destinate capitalului de lucru, au fost valorificate potrivit unui număr de 605 contragaranţii (16% din numărul total de contragaranţii acordate), cu o valoare de 25 mil. lei.

                O atenţie deosebită a fost acordată accesării creditelor pentru cofinanţarea proiectelor europene, FRC practicând încă de la demararea activităţii operaţionale procentul de contragarantare maxim prevăzut în legislaţia europeană – 80%. Începând cu ultimul trimestru al anului 2012 s-a înregistrat o schimbare de tendinţă a cererii de garantare-contragarantare a unor proiecte cofinanţate din fonduri europene,  consecinţă a reducerii cererilor de cofinanţare ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a introduce în procedură de "pre-suspendare" cea mai mare parte a  programelor  cofinanţate prin fondurile structurale.  Faţă de această situaţie, atât garantorii, cât şi FRC au acţionat responsabil, menţinând procentul maxim de contragarantare de 80% asumat pentru această categorie de finanţări/cofinanţări, alături de alte facilităţi (consultanţă, promovarea instrumentelor specifice şi a costurilor „0” pentru IMM în procesul de cofinanţare) transmiţând  astfel  un mesaj pozitiv  IMM care doresc derularea unor proiecte înscrise în aceste programe, dar şi finanţatorilor.


[3] Clasificarea pe cele trei categorii s-a făcut ţinând cont de criteriul numărului de salariaţi, respectiv microîntreprindere cu până în 10 salariaţi, întreprinderi mici cu 10-50 salariaţi, întreprinderi mijlocii cu 50- 249 de salariaţi.

[4] Finanţare în valoare de cel mult 25.000 euro sau echivalent lei acordată unei microîntreprinderi

Evoluţia comparativă a acordărilor de contragaranţii aferente finanţărilor cu  cofinanţare europeană este prezentată în graficele nr. 6 şi 7.

               

contragarantare3

FRC este instituţie financiară specializată, organizată ca societate comercială pe acţiuni, având ca acţionari Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice (68%) şi Fundaţia Post-Privatizare (32%). FRC este administrată în sistem dualist şi are ca obiect unic de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice române, pentru credite şi alte instrumente de finanţare obţinute de IMM de la instituţiile de credit şi alte instituţii financiare nebancare, autorizate potrivit legii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite