Ce efecte economice ar putea avea accidentul din Muntenegru: scumpirea poliţelor RCA, scăderea vânzărilor de vacanţe cu autocarul, profituri în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragicul accident care a avut loc duminică în Muntenegru, în care 18 români şi-au pierdut viaţa, iar alţi 29 au fost răniţi, ar putea avea şi efecte economice: după ce compania care a asigurat autocarul „groazei“ va trebui să plătească despăgubiri de milioane de euro, poliţele s-ar putea scumpi anul viitor, iar agenţiile de turism se pot aştepta, cel puţin pe termen scurt şi mediu, la o scădere a vânzărilor de vacanţe cu autocarul.

Autocarul firmei Gregory Tour Serv, implicat în accidentul din Muntenegru, este asigurat de Omniasig VIG pentru răspunderea civilă auto (RCA) şi pentru asigurarea facultativă a mijloacelor de transport terestru (CASCO). Poliţa CASCO dispune de o componentă care acoperă inclusiv riscul de accidente persoane şi deteriorarea bagajelor.

Compania de asigurări nu precizează valoarea despăgubirilor la care au dreptul beneficiarii poliţei CASCO. Rudelor victimelor care au murit sau care au fost rănite în accidentul de autocar care s-a produs în Muntenegru ar putea primi despăgubiri record de cinci milioane de euro. Limitele de despăgubire obligatorii pe RCA în contul vătămărilor corporale şi morale au crescut treptat în ultimii ani, pentru că piaţa locală trebuie să se alinieze la reglementările europene. Astfel, suma maximă pe care asigurătorul o poate plăti este de cinci milioane de euro.

În baza poliţei RCA, cheltuielile de spitalizare şi cele pentru recuperarea ulterioară a răniţilor care au ajuns ieri în România vor fi suportate de Omniasig. În baza aceleiaşi asigurări, atât familiile victimelor care şi-au pierdut viaţa, ca şi cei 29 de răniţi pot primi, dacă vor cere acest lucru, despăgubiri morale şi materiale de până la cinci milioane de euro.

Valentin Ţuca, preşedintele AON Risk Solution, unul dintre cei mai importanţi brokeri de asigurare-reasigurare de pe piaţa din România, este de părere că despăgubirile mari pe care Omniasig le va plăti victimelor şi familiilor acestora vor avea ca efect majorarea costurilor pentru RCA anul viitor, pentru toţi cei care vor încheia astfel de poliţe.

„Asiguratorul este şi el reasigurat, nu plăteşte din banii proprii. Ascest lucru va însemna un cost pentru piaţa locală. Piaţa reasigurării va costa la anul pentru că evenimentul acesta atrage un cost global pentru toată piaţa de reasigurări. Există posibilitatea ca urmare a acestui accident ca poliţele de asigurare să fie mai scumpe în viitor pentru că piaţa de reasigurare o să ceară probabil costuri mai mari de reasigurare", a explicat Ţuca.

Românii se vor lecui de vacanţe cu autocarul

Un alt efect economic al tragicului accident din Muntenegru, cel puţin pe termen scurt şi mediu, va fi scăderea vânzărilor de pachete turistice cu autocarul.  

„Probabil că va influenţa cererea pentru vacanţe cu autocarul pentru o perioadă care nu va dura mult. Este vorba de o eroare umană. Dacă un avion cade, nu înseamnă că nu va mai merge nimeni cu avionul“, a spus Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, potrivit zf.ro.

Cele mai însemnate scăderi se vor înregistra pe segmentul vacanţelor cu autocarul în ţările extra-comunitare, acolo unde infrastructura nu este la fel de bună ca cea din statele membre UE: 

,,Excursiile cu autocarul vor fi afectate, mai ales pe destinaţiile extracomunitare, unde infrastructura nu este la fel de bună ca în ţări din Uniunea Europeană unde agenţiile româneşti de turism organizează cele mai multe circuite. Pe termen scurt şi mediu turismul de circuit cu autocarul pe zonele non-UE, unde şoselele sunt înguste şi nu prea bine semnalizate, va fi clar afectat, mulţi români îndreptându-se către circuitele cu avionul“, a declarat Răzvan Pascu, consultant în turism la Travel Communication România.

Goana după profit a tour operatorilor, una din cauze

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) arată că una dintre cauzele accidentelor cu autocare este goana după profit a touroperatorilor care impun termene extreme de strânse pentru a ajunge la destinaţie, adică viteze mari de deplasare, expunându-se astfel riscurilor. 

Numărul controalelor în rândul şoferilor de autocar s-ar putea intensifica în urma tragicului accident din Muntenegru, astfel că aceştia vor fi nevoieţi să nu mai apese pedala de acceleraţie, ceea ce nu va mai genera profituri la fel de mari pentru tour operatori. 


Citeşte mai multe despre carnagiul din Muntenegru

Mareea Travel aruncă pisica moartă în curtea transportatorului: Pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţin Gregory Tour

Directorul agenţiei care a organizat circuitul turistic, Marius Usturoiu, susţine că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acestă cu agenţia de turism.

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.

Directorul firmei care deţinea autocarul tragediei din Muntenegru: „Inspecţiile tehnice erau la zi“. Societatea a fost înfiinţată în 2011

Ştefan Grigore, directorul firmei Gregory Tour Holiday SRL, cea care a asigurat transportul în Muntenegru, a declarat, luni dimineaţă, că autocarul avea inspecţiile tehnice la zi, iar şoferii au respectat timpii de oprire, adică la fiecare trei ore.

Raed Arafat, despre cumplitul accident din Muntenegru: „Nu toate victimele au fost încă identificate!”

Două avioane dotate cu echipamentele medicale necesare, precum şi cu personal medical specializat vor merge în Muntenegru pentru a transporta românii care au fost răniţi în accidentul care a avut loc duminică, a anunţat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Un al treilea avion va aduce în ţară persoanele decedate în urma impactului.
 

FOTO VIDEO Filmul tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea mai multor români plecaţi într-un circuit turistic

Spitalul din Muntenegru, la care au fost duse 33 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Un autocar, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie. Ministerul de Externe a anunţat luni dimineaţă că numărul persoanelor decedate a ajuns la 18.

Guvernul verifică dacă firma de transport în Muntenegru a respectat condiţiile de siguranţă

Guvernul a anunţat, luni, că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se vedea dacă firma implicată în organizarea transportului din Muntenegru a respectat toate prevederile legale de siguranţă.

Presa din Muntenegru: în momentul accidentului, şoferul conducea prea repede

În momentrul în care s-a petrecut tragedia, şoferul conducea prea repede, a declarat pentru ziarul „Vijesti“ din Podgoriţa Carmen Dorobeţ, din Bucureşti, internată la secţia de ortopedie din centrul clinic din capitala muntenegreană. 18 persoane au murit, iar alte 29 au fost rănite în urma prăbuşirii într-o prăpastie a unui autocar înmatriculat în România, a anunţat, duminică, ministrul muntenegrean de interne, Rasko Konjevic.

VIDEO Grigore Cartianu, despre grija statului român faţă de cetăţenii săi: „Avem o problemă majoră legată de somnolenţa autorităţilor în astfel de situaţii“

Tragedia din Muntenegru, în care 18 români au murit într-un accident de circulaţie, aduce din nou în atenţia opiniei publice gestionarea crizelor de către statul român. Rudele călătorilor care se aflau în autobuzul groazei au reclamat probleme în relaţia cu funcţionarii Ministerului de Externe în momentul în care au vrut să afle detalii despre starea de sănătate a apropiaţilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite