UPDATE Steven van Groeningen: Reducerea CAS este o măsură bună, dar există un risc, pentru că un deficit mare se va acoperi apoi tot din taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu vrea să vadă cât de sustenabilă este măsura reducerii CAS                    FOTO David Muntean
Preşedintele Traian Băsescu vrea să vadă cât de sustenabilă este măsura reducerii CAS                    FOTO David Muntean

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, a declarat, după întâlnirea reprezentanţilor mediului de afaceri cu preşedintele Traian Băsescu, că investitorii sunt de acord, în principiu, cu reducerea CAS, dar există un risc şi că îi îngrijorează ce se va întâmpla dacă va rămâne un deficit bugetar relativ mare, pentru că nu doresc să se ajungă la noi taxe sau la majorarea cotei unice.

"Organizaţiile oamenilor de afaceri sunt, de principiu, de acord cu reducerea CAS, dar, în comun cu preşedintele, ne îngrijorează ce se va întâmpla dacă vom rămâne cu un deficit bugetar care este relativ mare", a declarat Steven van Groningen.

El a explicat că un deficit bugetar mare se va acoperi tot din taxe, iar aceasta este "o îngrijorare care există", chiar dacă reducerea CAS ar avea beneficii importante.

"Important nu este doar să reducem CAS, dar să înţelegem ce impact va avea pe bugetul ţării", a mai afirmat Steven van Groningen.

El a mai declarat că mesajul principal al preşedintelui Traian Băsescu, pentru mediul de afaceri, a fost că "nu trebuie, pentru o măsură pe termen scurt, să ajungem într-o situaţie care ar putea să conducă la efecte grave, cum ar fi punerea în pericol a acordului cu FMI, sau să se ajungă la situaţia de a renunţa la un principiu important, precum cota unică".

"Acest risc este real, punctul nostru de vedere nu diferă de opinia preşedintelui", a spus acesta.

Potrivit lui Stenev van Groningen, concluzia discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu este că "există un risc real, că nu vom reuşi să avem un buget care să respecte standardele internaţionale şi reglementările internaţionale agreate cu FMI şi comunitatea europeană. Există un risc real că nu atingem limitele impuse şi atunci asta ar putea duce la creşterea taxelor în viitor. Asta necesită prudenţă, în a implementa o măsură precum reducerea CAS", a arătat preşedintele Raiffeisen Bank.

Reprezentantul Consiliului Investitorilor Străini a mai declarat că mediul de afaceri din România a oferit de-a lungul timpului Guvernului soluţii pentru îmbunătăţirea colectării fiscale şi a precizat că "evaziunea fiscală este foarte mare în România, mai ales în comparaţie cu alte ţări".

"Ar exista loc de manevră, dacă îmbunătăţim colectarea de taxe. Am văzut nişte calcule, care arată că sumele necolectate în România sunt cam în jur de 100 de miliarde de lei. Din această sumă se poate acoperi o deficienţă de 5-10 miliarde, dar asta ar fi o măsură care mai trebuei să aibă succes", a spus el.


La întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri participă consilierii prezidenţiali Claudiu Dinu, Bogdan Oprea şi Bogdan Drăgoi.

Întâlnirea prşedintelui Traian Băsescu cu mediul de afaceri vine în urma eşecului consultărilor dintre şeful statului şi premierul Victor Ponta, care au avut loc luni, la Palatul Cotroceni, pe tema promulgării legii de reducere a CAS.

Preşedintele a declarat, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, că este „o echipă foarte nepregătită“, care nu a fost în măsură să ăi dea soluţiile de care avea nevoie pentru a fi liniştit în privinţa reducerii CAS. „S-a venit doar cu afirmaţii: reducerea CAS va scoate la suprafaţă munca la greu, stimulează înfiinţarea de noi locuri de muncă - argumente extrem de volatile“, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a declarat, întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, că „rămâne de văzut“ şi că vrea să aibă o discuţie şi cu mediul de afaceri, arătând că aşteaptă de la ministrul de Finanţe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite