Şomajul tehnic ar putea fi prelungit până în iulie 2021. Ce modificări se aduc kurzarbeit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ar putea aproba în şedinţa viitoare un proiect de prelungire a măsurilor privind acordarea şomajului tehnic pentru angajaţii din companiile afectate de pandemia de coronavirus.

„Prin excepţie de la prevederile art. 24 din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid – 19 (...) acordarea indemnizaţiilor prevăzute la art XI şi art XV din OUG 30/2020 (...) se prelungeşte şi în anul 2021, până la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate în care se reglementează restricţii în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea cotonavirusului SARS-CoV-2, în condiţiile prevăzute de actele emise de autorităţile competente”, se arată în proiectul de act normativ.

Autorităţile estimează că vor beneficia 700.000 de persoane de şomaj tehnic suportat de stat în 6 luni 2021, iar suma medie pe lună/angajat: 1.656 lei, scrie Hotnews.ro.

În ceea ce priveşte activităţile independente: 60.000 de persoane, suma medie fiind de 2.931 lei.

Modificări privind kurzarbeit

În cazul Kurzarbeit, angajatorii vor putea reduce timpul de lucru al angajaţilor cu cel mult 50% din durata lunară calculată prin raportare la durata prevăzută în contractul individual de muncă cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.

Această reducere a timpului de muncă se va stabili prin decizia angajatorului pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Pe perioada de aplicabilitate a măsurii sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, precum şi subcontractarea de activităţi desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus.

Interdicţia se raportează strict la nivelul locurilor de desfăşurare a activităţii angajatorului la nivelul cărora se aplică măsura.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite