Şeful Supravegherii din BNR: Am demarat zilele trecute un control în bănci după ce am observat că încearcă să ne păcălească

Şeful Supravegherii din BNR: Am demarat zilele trecute un control în bănci după ce am observat că încearcă să ne păcălească

Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, spune că banca centrală a început controalele la băncile comerciale

Băncile comerciale raportează corect către Banca Naţională a României (BNR) creditele neperformante, dar unele dintre ele mai aplică „nişte păcăleli“, a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, la seminarul EU-COFILE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful Supravegherii din BNR a explicat, potrivit hotnews.ro, că unele bănci îşi sună clienţii cu două-trei zile înainte de scadenţa ratei şi le restructurează creditul, le mută scadenţa pestre trei luni sau un an sau trei ani. „În raportările pe care ni le trimit, apare ca fiind credit în derulare ş.a.m.d., dar în realitate el poate ascunde un credit neperformant. Aşa încât zilele trecute am dispus un control pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate. Pentru acest motiv am schimbat unul din executivii din sistemul bancar. Banca respectivă avea clienţi care habar nu aveau că li se restructurase creditul“, a explicat Nicolae Cinteză, potrivit hotnews.ro.
 
„Prima raportare am cerut-o referitoare la iunie 2013. M-am îngrozit de ce am văzut. Nu se «pupa» deloc cu ceea ce aveam la Centrala Riscurilor Bancare. Am cerut o nouă situaţie valabilă până la finele lunii septembrie. În cazul a patru-cinci bănci, care au dat un credit lui Gheorghe de 1,5 milione de euro care nu era garantat, am cerut să vină cu provizion de 1,5 milioane de euro“, a mai spus Cinteză.

Citiţi mai multe pe acest subiect pe HotNews.ro


 
Mai puteţi citi: 
 
BNR începe un control la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu. Banca Naţională a României (BNR) va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
 
Vasilescu, BNR: Băncile au acordat 323 de credite de peste un milion de euro. Cazul împrumutului luat de Ioana Băsescu nu este singular. Băncile comerciale din România, de stat sau private, au acordat în primele nouă luni ale acestui an către persoane fizice 323 de credite cu o valoare de peste un milion de euro, iar cazul împrumutului accesat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, nu este unul singular, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
 
Statul se face luntre şi punte pentru bănci: Guvernul se obligă să ia măsuri dacă instanţa care judecă clauzele abuzive afectează stabilitatea financiară. Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va găsi soluţii alternative, dacă instanţele specializate în judecarea proceselor în care sunt denunţate clauzele abuzive din contractele de servicii, inclusiv credite, nu vor reuşi să evite ameninţările pentru stabilitatea financiară.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările