Şeful Raiffeisen Bank de la Viena, reacţie faţă de „ordonanţa lăcomiei“: Transmite că nu suntem bineveniţi şi ne îndeamnă să reducem activele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a declarat, referitor la taxa aplicată băncilor din România prin „ordonanţa lăcomiei“, că mesajul Guvernului de la Bucureşti este că „nu suntem bineveniţi“, informează Ziarul Financiar.

„Ne îndeamnă astfel să ne reducem activele din România”, a menţionat bancherul austriac într-un panel de discuţie la Conferinţa Euromoney de la Viena, potrivit ZF.ro.

Raiffeisen Bank deţine a patra bancă din România, iar taxa bancară impusă prin aşa-numita „ordonaţă a lăcomiei, la nivelul actual şi aplicată trimestrial, nu anual, va avea un impact major asupra profitului.

Cei mai mari investitori din sistemul bancar din România sunt Erste, Raiffeisen şi UniCredit/ Bank Austria, deţinând o treime din active.

Marţi, strategul economic al PSD, Darius Vâlcov,a  confirmat scenariul de coşmar luat în considerare de bănci şi a susţinut că taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, urmând ca rata anuală să fie de 1,2%.

Potrivit calculelor ZF, în aceste condiţii, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019.

70% din profit va merge la stat

Ordonanţa prevede că taxa pe active va fi calculată anual, dar va fi plătită trimestrial. Această prevedere duce la concluzia că băncile vor distribui circa 70% din profit către stat, potrivit calculelor realizate de profit.ro.

Reprezentanţii companiei de consultanţă PwC au avertizat, înainte de adoptarea ordonanţei, că, aşa cum este redactată propunerea legislativă privind instituirea unei taxe pe activele bancare, aceasta ar urma să fie percepută trimestrial, ceea ce poate conduce la interpretarea că aceasta va fi plătită de 4 ori pe parcursul unui an, rezultând un nivel al taxei foarte ridicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite