Şeful misiunii FMI la Bucureşti, în spatele uşilor închise: „Nu o să-mi pun eu credibilitatea în joc pentru promisiuni neonorate“

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, în spatele uşilor închise: „Nu o să-mi pun eu credibilitatea în joc pentru promisiuni neonorate“

Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a reacţionat dur ieri la acuzaţiile liberalilor din coaliţia de guvernare şi a spus că nu este sănătos ca un Guvern să se angajeze la măsuri şi apoi să găsească tot felul de scuze şi motive FOTO Mediafax

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială a ajuns într-un punct nevralgic. În timp ce premierul Victor Ponta rămâne un partizan al înţelegerii cu finanţatorii externi, aripa liberală a coaliţiei de guvernare a răbufnit ieri prin vocea preşedintelui Comisiei de buget din Camera deputaţiilor, Dan Radu Ruşanu, eminenţa cenuşie a PNL. Replica şefului delegaţiei FMI la Bucureşti, Erik de Vrijer, a fost însă una dură.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte al coaliţiei de Guvernare, a criticat dur FMI pentru măsurile de privatizare propuse şi pentru cum s-a derulat precedentul acord.
 
"Noi am mai facut privatizări, să nu spun sub presiunea, sun influenţa instituţiilor financiare internaţionale, care ne arată că nu au fost deloc avantajoase. Cu toate că se ştie ca statul este cel mai prost administrator, noi am făcut privatizări, dar nu s-au făcut investiţiile promise (...) la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France şi E.ON Gaz, nu s-au fãcut investiţiile promise“, a spus Ruşanu. 
 
El a adăugat că serviciile sunt la fel de proaste ca înainte, când erau la stat, pentru că aceste companii au sacrificat investiţiile şi calitatea serviciilor pentru profituri şi au obţinut profituri cu două cifre. Liberalul a mai spus că monopolul de stat a fost înlocuit cu cel privat.
 
El a continuat să critice instituţia financiară internaţională pentru programul derulat începând cu 2009, arătând că s-a făcut o "greşeală enormă" în cadrul înţelegerii din urmă cu patru ani.
 
"Orice student la economie ştie că într-o perioadă de criză nu se cresc impozitele şi taxele. Creşterea TVA la 24% şi tăierea salariilor cu 25% nu puteau aduce creştere economică. Aceste măsuri nu au fost impuse de FMI, dar, citez: «Au fost acceptate de noi»", a completat Ruşanu.
 
În replică, şeful misiunii de evaluare a FMI, Erik de Vrijer, vizibil iritat de acest debut al discuţiilor, a apreciat că afirmaţiile lui Ruşanu sunt false, iar pentru ca întâlnirea să poată continua constructiv a cerut să se desfăşoare în absenţa presei. 
 
"Înţeleg că aveţi motivele dumneavoastră de a spune aceste lucruri, care sunt afirmaţii lipsite de temei. Eu ştiam că participăm la o întâlnire fără presă. Dacă vreţi să avem un schimb de opinii constructiv, aş dori să continuăm discuţia fără reprezentanţii media", a spus de Vrijer.
 
Ce s-a discutat ulterior în spatele uşilor închise? Erik de Vrijer le-a spus deputaţilor că nu este sănătos ca Guvernul să se angajeze la măsuri şi apoi să fie întâmpinaţi cu tot felul de motivaţii şi de scuze. „De fapt, nu s-a făcut nimic. N-o să-mi pun eu sau şefii mei credibilitatea în joc pentru promisiuni neonorate. Imediat ce vom finaliza cu succes acest program, putem discuta un nou program”, a spus olandezul, potrivit hotnews.ro.
 
Şeful misiunii Fmi a mai spus că problema României este că produce prea puţin şi că misiunile pot fi finalizate cu succes doar dacă o masă critică de lucruri asupra cărora s-a convenit va fi făcută. 
 
Vrijer a vorbit şi despre ritmul de privatizare a companiilor de stat din România: „Privatizarea nu e o dogmă. Înainte de România am lucrat în Franţa, unde sunt întreprinderi de stat. Acelea lucrează foarte bine! Aici însă, nu. E nevoie de management profesionist sau de privatizare, sau de măsuri care să stopeze declinul acestor companii. Când mergem la Ministerul Transporturilor sau la alt minister, unde suntem întâmpinaţi cu tot felul de motivaţii şi de scuze. Guvernul spune că vrea să facă reforme, dar mai adaugă că au nevoie de timp. De exemplu, CFR Marfă. Dacă au nevoie de timp, putem să acordăm acest timp. O acordăm numai dacă avem o dovadă că Guvernul e serios”.
 
Ruşanu a explicat ulterior reacţia dură a şefului misiunii FMI la Bucureşti, dar a menţionat că Vrijer a ieşit vesel de la întâşnirea cu membrii Comisiei de buget din Camera Deputaţilor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările