Şeful ANCOM explică ce înseamnă memorandumul dintre România şi SUA pentru 5G. Ce spune despre interzicerea Huawei

Şeful ANCOM explică ce înseamnă memorandumul dintre România şi SUA pentru 5G. Ce spune despre interzicerea Huawei

Sorin Grindeanu FOTO David Muntean

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, explică ce reprezintă memorandumum de înţelegere dintre România şi SUA referitor la tehnologia 5G, semnat marţi de Klaus Iohannis şi Donald Trump, şi care sunt şansele ca accesul Huawei să fie interzis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sorin Grindeanu a declarat, într-un interviu pentru RFI, că este convins că este un pas înainte în consolidarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România.

Preşedintele ANCOM a spus, însă, că nueste în măsură să spună ce e ar urma să clarifice, exact, acest document.

„Vorbind din partea statului român, sunt convins că în perioada imediat următoare vor exista clarificări din partea Guvernului, poate chiar a Preşedinţiei, a CSAT din acest punct de vedere. Cred că vor apărea clarificări din partea Guvernului cât se poate de repede. Este absolut necesar să existe un calendar care este în dezbatere publică, la fel şi caietul de sarcini. Noi ne ţinem de calendar. Ca să avem o licitaţie de succes vor trebui să existe clarificări din partea Guvernului sau a celorlalte instituţii menţionate, astfel încât cei care vor veni să depună oferte pentru achiziţionarea de frecvenţe pe care se va dezvolta tehnologia 5G, să aibă toate informaţiile”, a spus Grindeanu.

Întrebat dacă România ar putea bloca accesul Huawei la licitaţia pentru tehnologia 5G, în cazul în care o analiză ar scoate al iveală anumite probleme, Grindeanu a răspuns: „Bineînţeles, dacă această analiză spune acest lucru, este fără doar şi poate”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

„Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wireless de generaţia a V-a pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, potrivit Agerpres.

Şeful statului a precizat că acest document nu se referă la o anumită companie.                              

„În România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe”, a arătat Iohannis.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat, cu privire la accesul Huawei la tehnologia 5G, că România va analiza atent.

„România face acest lucru”, a spus Trump, întrebat dacă statele partenere precum România ar trebui să analizeze atent afacerea Huawei pentru a lua o decizie privind infrastructurile critice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările