Şefii ASF vor restitui în rate primele încasate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au semnat angajamente de restituire a primelor încasate în 2013 prin reţinerea în fiecare lună a unei treimi din salariu.

După ce Comisia de buget-finanţe din Senat a cerut şefilor ASF să restituie până marţi primele încasate la sfârşitul anului trecut, altfel riscând să fie demişi, aceştia au semnat angajamente de plată a sumelor prin reţinerea în fiecare lună a unei treimi din salariu.

Astăzi, şefii ASF trebuie să facă dovada returnării primelor în faţa Comisiei de specialitate din Senat, urmând apoi să fie demarate audierile membrilor Consiliului şi verificarea activităţii instituţiei.

Am amânat Comisia pentru mâine (astăzi – n.r.), la ora 11.00. În prima fază, vrem să vedem dovada restituirii primelor, asta în primele cinci minute, apoi începem faza a doua cu stabilirea calendarului pentru verificarea ASF. Doar membrii executivi ai ASF sunt convocaţi pentru mâine, ceilalţi în perioada care urmează“, a declarat, pentru „Adevărul“, Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat.

El a mai spus că Daniel Dăianu, preşedinte interimar al ASF, va face dovada restituirii primelor pentru toţi membrii Consiliului, inclusiv pentru Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte, arestat ieri pentru 30 de zile.  

Dăianu a returnat toţi banii

Daniel Dăianu a încasat în lunile noiembrie şi decembrie 2013, în calitate de prim-vicepreşedinte, venituri brute de 69.043 de euro, fiind al doilea cel mai bine plătit angajat din ASF, după Ruşanu, cu încasări de 72.094 de euro în ultimele două luni ale anului trecut.

Salariul preşedintelui ASF este de 14.000 de euro pe lună, iar cel al prim-vicepreşedintelui şi al celor trei vicepreşedinţi este de 12.000 de euro. Dăianu a anunţat de săptămâna trecută că a rambursat integral suma încasată.

Noi, în interiorul ASF, am semnat angajamente de restituire a primelor. Se va reţine câte o treime din salariu în fiecare lună până la acoperirea integrală a primelor. Domnul Dăianu ştiu că a restituit integral suma, probabil nu a cheltuit banii“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF.


Dan Radu Ruşanu, arestat pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis ieri arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al ASF, decizia fiind definitivă. CAB a admis astfel recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce propunerea acestora de arestare preventivă a lui Ruşanu a fost respinsă, pe 26 februarie, de Tribunalul Bucureşti. Ruşanu a fost reţinut, pe 25 februarie, în dosarul „Carpatica“, după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite