Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară. Tudose, despre creşterea de 8,8%: Nu am murit când ne doreau unii, suntem de invidiat, pe locul 3 în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri cea de-a doua rectificare bugetară efectuată în acest an, cu încadrarea în deficitul bugetar de 2,96% din PIB şi având în vedere datele ce argumentează posibilitatea unei creşteri economice de 6,1% faţă de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare şi de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017.

Premierul Mihai Tudose a declarat, în deschiderea şedinţei, că bugetul pe anul acesta se va închide sub 3% deficit, lăudând creşterea economică a României şi ironizând criticii Guvernului.

„O veste foarte bună, pe care o ştiţi, sau proastă pentru cei care ne urau sfârşitul tragic în chinuri, 8,8% creştere economică pe trimestrul III, faţă de trimestrul III al anului trecut. Deci ne face optimişti pentru chiar înspre 6% creştere totală pe anul 2017. Numai că nu am murit când ne doreau unii, ci dimpotrivă, suntem de invidiat, pe locul 3 în lume. Şi încă o veste proastă: bugetul pe anul acesta se va închide sub 3% şi nici pe anul viitor nu stăm foarte rău, ci dimpotrivă, cifrele arată foarte bine”, a declarat Tudose.

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a precizat că România este prima ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte creşterea economică.

„Această evoluţie pozitivă ne face să fim ioarte încrezători privind evoluţia ulterioară a încasărilor la buget şi implicit posibilitatea de a finanţa proiecte importante pentru România. Ne va da posibilitatea să finanţăm proiecte legate de autostrăzi şi spitale regionale”, a precizat Mişa.

El a spus că este a doua rectificarea bugetară pe care o face Guvernul, este de asemenea pozitivă, fiind urmărită încadrarea deficitului la 2,96% din PIB. „S-a şi reuşit acest lucru”, a spus ministrul de Finanţe, precizând că „rezultatele economice de până în prezent argumentând astfel posibilitatea realizări unei creşteri economice de 6,1%, faţă de 5,6% cât s-a estimat iniţial.

E un element de stabilitate la nivel macroeconomic pentru România”, a adăugat Mişa, despre încadrarea în ţinta de deficit bugetar.

Mişa a menţionat că fonduri suplimentare merg la: bugetele locale - 611,9 milioane lei, Ministerul Muncii - 630,9 milioane lei, MAI - 363,5 milioane lei, Ministerul Transporturilor - 293,9 milioane lei, Ministerul Sănătăţii - 281 milioane lei, Ministerul Justiţiei - 232 milioane lei, Ministerul Educaţiei - 30 milioane, Fondul asigurărilor de sănătate - 269,7 milioane de lei, Asigurările Sociale de stat - 325 milioane de lei.

Diminăuri ale bugetelor vor fi operate la: Ministerul Mediului de Afaceri - 78,5 milioane lei, Ministerul Finanţelor - 52,9 milioane lei, Ministerul Dezvoltării Regionale - 43,7 milioane lei, dar la care s-au alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL, Ministerul Culturii - 27,8 milioane lei, Ministerul Mediului - 27,4 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite