Guvernul a modificat ordonanţa 114 printr-o nouă ordonanţă. Viorica Dăncilă: ROBOR va fi înlocuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul s-a reunit într-o şedinţă foarte matinală, vineri, la ora 08.00, pentru a adopta modificările la Ordonanţa lăcomiei. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat schimbări pentru plafonarea preţurilor la gaze, Pilonul II de pensii, ROBOR şi ratele la creditele în lei, dar şi taxa bancară.

UPDATE 10.20 Guvernul a adoptat, vineri, modificările la Ordonanţa 114, cu tot cu o serie de schimbări pe care le-a introdus ulterior şi nu se regăseau în proiectul de ordonanţă de modificare. 


„Ordonanţa pe care o adoptăm astăzi include modificările necesare stabilite după un proces de consultare publică”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a anunţat că obiectivul Guvernului este „să scadă costurile creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase şi să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari”.

Astfel, Dăncilă a anunţat că Guvernul aprobă modificarea a trei acte normative, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu ARB, respectiv Ordonanţa 114 din 2018, Ordonanţa 50 din 2010 şi Ordonanţa 52 din 2016.

Mai precis, potrivit premierului, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie. Noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare.

În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de bănci, se ajustează mecanismul de calculare. Se va restrânge baza de impozitare a activelor financiare. Au fost stabilite cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci. Taxa se poate reduce până la zero, în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental şi de ajustarea dobânzilor la depozite şi la credite. Taxa pe activele financiare nete se va determina semestrial de către fiecare instituţie bancară. Termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului semestru este 25 august, a mai spus Dăncilă.

În ceea ce priveşte Pilonul 2 de pensii, premierul a precizat că au avut loc consultări cu acţionarii şi administratorii de pensii private.

Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţele de capital ale administatorilor fondurilor de pensii. Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiţii de capital social din piaţă. După 1 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019”, a mai declarat Dăncilă. 

În domeniul energiei, premierul a precizat că va asigura viabilitatea producţiei de energie electrică din cărbune, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri şi va asigura producţia de energie electrică şi termică în cogenerare prin scutirea de la taxa de 2%. 

Premierul a mai spus că Guvernul menţine plafonarea preţului la gaze şi energie electrică, pentru toţi consumatorii casnici, dar renunţă la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali.

În domeniul comunicaţiilor, noul act normativ prevede supendarea până la data de 1 septembrie a regimului de sancţiuni introdus prin ordonanţa 114.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite