Şedinţă de Guvern. Executivul dezbate amendamentele la buget şi modificarea Ordonanţei 114. Urmează angajarea răspunderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Orban dezbate luni amendamentele la proiectele de angajare a răspunderii
Guvernul Orban dezbate luni amendamentele la proiectele de angajare a răspunderii

Guvernul Orban se reuneşte luni, la ora 12.00, în şedinţă, pentru a dezbate amendamentele la proiectul legii bugetului, la proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi la proiectul de modificare a Ordonanţei 114, înainte de a merge în Parlament pentru angajarea răspunderii.

UPDATE Premierul Ludovic Orban a declarat luni că sunt foarte multe amendamente depuse la proiectul de buget şi la proiectul de modificare a Ordonanţei 114 şi că sunt o serie de amendamente pe care probabil Guvernul le va aproba.

UPDATE Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de purtătorul de cuvânt Varujan Vosganian şi secretarul general Daniel Chiţoiu, a prezentat luni premierului Ludovic Orban, ministrului de finanţe Florin Cîţu şi ministrului transporturilor Lucian Bode, amendamentele  ALDE la proiectul de buget pentru anul 2020. Principalele solicitări pe care ALDE le-a transmis Guvernului se referă la alocarea de fonduri pentru demararea sau accelerarea unor mari obiective de investiţii.

UPDATE Liderul USR Dan Barna a declarat luni că premierul Ludovic Orban a acceptat prorogarea pensiilor speciale pentru primari cu cel puţin un an, în condiţiile în care acestea ar fi urmat să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie. De asemenea, Barna spune că prim-ministrul a acceptat amendamentul USR privind transparentizarea, iar toate modificările obscure în buget vor trebui să fie comunicate de către cei care le iniţiază.

UPDATE PSD îngroapă în amendamente proiectul de buget şi proiectul de modificare a Ordonanţei 114. Măsurile propuse ar costa peste 40 miliarde lei şi aş creşte deficitul cu peste 4% din PIB.

UPDATE USR anunţă că a depus 60 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2020, cerând inclusiv ”tăierea fondurilor pentru academiile de politruci şi sinecurişti” şi propune suplimentarea fondurilor pentru investiţii în infrastructură şi pentru educaţie.

UPDATE PSD a anunţat amendamentele pe care le va depune la legea bugetului pentru anul viitor, printre ele fiind creşterea pensiei minime, pe care PNL vrea să o îngheţe, majorarea salariilor în învăţământ şi asigurarea finanţării spitalelor.

„PSD va depune amendamente pentru a apăra beneficiile obţinute de cetăţeni în guvernarea social-democrată. Cele mai importante sunt următoarele: 1. Creşterea pensiei minime, pe care PNL vrea să o îngheţe în 2020. 2. Creşterea salariilor din Învăţământ, conform prevederilor legale pe care PNL vrea să le abroge. 3. Asigurarea pragurilor minime de finanţare pentru comunităţile locale, pe care PNL vrea să le desfiinţeze, condamnând jumătate din populaţie la subfinanţare. 4. Asigurarea finanţării spitalelor, pe care PNL vrea să o taie cu aproape 40%”, a scris PSD pe Facebook.


Pe agenda şedinţei Guvernului României din 23 decembrie 2019 va fi inclusă analiza amendamentelor la proiectele de legi pentru care Guvernul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv: Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2020, Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Proiectul Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Parlamentarii au termen ca până luni la ora 10.00 să depună amendamente. 

Până acum, a anunţat că depune amendamente senatoarea USR Florina Presadă. Ea propune revenirea la alegerea primarilor în două tururi, eliminarea pensiilor speciale pentru primari pentru ca ele să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Şi fostul ministru PSD al Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, împreună cu deputatul PSD Oana Florea, au anunţat că au depus amendamente pentru creşterea coeficientului propus în proiectul de lege pentru care guvernul Orban şi-a asumat răspunderea, respectiv de la 1% la 1,1% aplicat la valoarea sumelor plătite pentru cheltuielile generate de distribuţia la domiciliu a drepturilor de protecţie socială de către Compania Naţională Poşta Română.

Guvernul va merge luni, la ora 16.00, în Parlament, pentru a-şi angaja răspunderea pe proiectul de buget şi pe modificările la Ordonanţa 114, au decis Birourile permanente reunite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite