Şase giganţi farma dau mâna pentru a dezvolta un tratament din plasmă fără branding pentru COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile vor un tratament pe bază de plasmă
Companiile vor un tratament pe bază de plasmă

Şase giganţi din industria farmaceutică au format o alianţă pentru a dezvolta un tratament derivat din plasmă împotriva COVID-19, care nu va avea branding şi va ajuta persoanele cu complicaţii severe.

Alianţa va fi formată din compania bio-farmaceutică Takeda, CLS Behring, Biotest, BPL, LFB şi Octapharma. Companiile vor începe în cel mai scurt timp să testeze dezvoltarea unui medicament bazat pe imunoglobulină hiperimună policlonală anti-SARS-CoV-2, fără branding, care ar putea avea potenţialul de a trata persoanele cu complicaţii severe în urma contactării virusului COVID-19.

Dezvoltarea acestui tip de medicament necesită donaţii de cantităţi mari de plasmă de la persoanele care s-au recuperat complet după contactarea COVID-19 şi al căror sânge conţine anticorpii ce pot lupta împotriva virusului.

Odată colectată, plasma va fi transportată către centrele de procesare unde va începe procesul de inactivare a virusului în 3 etape şi purificare înaintea introducerii sale în produsul finit.

„Este mai important ca niciodată să conştientizăm importanţa disponibilităţii plasmei şi a centrelor de colectare naţionale pentru a putea continua să producem tratamente vitale pentru pacienţii din România. Nu există niciun substitut pentru plasmă, însă am încredere că experienţa noastră ne va ajuta să furnizăm soluţii inovatoare la nivel local. Takeda are o experienţă de peste 50 de ani în cercetare şi inovaţie pentru tratamentele derivate din plasmă”, afirmă Dominika Kovacs, country manager al Takeda România.

Această colaborare va stimula expertiza tuturor companiilor implicate şi va armoniza eforturile dezvoltate până în prezent de către fiecare dintre ele. Experţi din partea fiecărei companii vor începe să colaboreze pentru colectarea plasmei, dezvoltarea studiilor clinice şi fabricarea tratamentului. Alianţa este deschisă şi altor companii şi instituţii care vor să se alăture acestui efort comun.

„Liderii trebuie să conducă în timpul acestei perioade marcate de incertitudine. Nu există niciun dubiu asupra faptului că resimţim cu toţii impactul virusului COVID-19”, arată BillMezzanotte, Vice-Preşedinte şi Şeful departamentului de cercetare al CLS Behring.

„Acest efort are scopul de a accelera identificarea unui tratament scalabil şi sustenabil în tratarea pacienţilor care au contactat virusul COVID-19. Pe lângă unificarea resurselor la nivelul industriei, vom colabora cu guvernele şi mediul academic pentru a iniţia o serie de activităţi esenţiale precum testarea clinică. Este cel mai eficient mod de a depăşi aceste momente agitate pentru toţi stakeholderii”, a adăugat acesta.

Această colaborare va stimula expertiza tuturor companiilor implicate şi va armoniza eforturile dezvoltate până în prezent de către fiecare dintre ele. Experţi din partea fiecărei companii vor începe să colaboreze pentru colectarea plasmei, dezvoltarea studiilor clinice şi fabricarea tratamentului. Alianţa este deschisă şi altor companii şi instituţii care vor să se alăture acestui efort comun, anunţă cele 6 companii farma.

Tratamentul cu plasmă sanguină contra Covid-19, în pregătire şi în România

Tratamentul cu plasmă sanguină provenită de la pacienţi recent vindecaţi de Covid-19 s-a dovedit eficient în anumite cazuri de pacienţi aflaţi în stare gravă din pricina noului coronavirus.

Curând, România s-ar putea alătura ţărilor care tratează cu plasmă pacienţii în stare gravă din pricina noului coronavirus. Potrivit unor surse din sistem, la Ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire pe această temă. În ţară ar exista trei echipamente de plasmafereză – obţinute prin donaţie – dintre care unul instalat chiar la Centrul de  Transfuzii Sanguine din Bucureşti pentru ca plasma nu se poate recolta decât în astfel de centre, potrivit legislaţiei în vigoare. Lipsesc însă protocoalele care sunt încă în curs de elaborare. ”Mâine-poimâine, cel mai probabil, aceste protocoale vor fi transpuse în Ordin de Ministru, astfel încât să se poată recolta plasmă”, potrivit aceleiaşi surse. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite