Şansele să avem o criză a gazelor în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii avertizează că ne aşteaptă o iarnă grea şi că s-ar putea să nu avem destule gaze naturale pentru a ne încălzi în sezonul rece, însă autorităţile subliniază că avem stocuri mai mult decât suficiente. Totodată, deşi în piaţă sunt vehiculate creşteri exagerate de preţuri, gazele urmează într-adevăr să se scumpească, dar cu procente mici.

Acest lucru este normal, consideră analiştii, deoarece avem infrastructură veche, ce ne obligă să importăm scump în perioadele de vârf de consum, dar şi legi vechi, neadaptate, care favorizează creşterile de preţ. 

La începutul lunii noiembrie, preşedintele general al Engie România, Eric Stab, spunea că gazele ar putea deveni insuficiente pentru primul trimestru din 2018, dacă va fi o iarnă grea. El adăuga că, în condiţiile unui deficit, se va ajunge la întreruperea furnizării către unii consumatori industriali. În susţinerea declaraţiilor sale au venit şi cele ale lui Ion Sterian, directorul general al Transgaz, care a declarat, o săptămână mai târziu, că stocul de gaze realizat pentru iarna următoare este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, astfel că România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii.

Cu toate acestea, reprezentantul Engie a precizat că această companie şi-a realizat în totalitate obligaţia de stocare a gazelor şi chiar a stocat mai mult. Şi producătorul de gaze deţinut de stat, Romgaz, a anunţat că şi-a îndeplinit obligaţia de stocare gaze naturale, chiar depăşind-o.

Ulterior, Ministerele Economiei şi al Energiei au precizat că aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, va fi asigurată. Şi Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) susţine că stocurile au fost asigurate şi depăşite.

Analistul Dumitru Chisăliţă arată, pe blogul său, că previzionarea unei crize în iarna 2017-2018 este mică, fiind o alarmă neîntemeiată. Potrivit lui, se foloseşte o situaţie de deficit al surselor interne de gaze în raport cu cererea, pentru a invoca un fals pericol pe care l-a introdus OUG 64, acela de liberalizare a pieţei gazelor naturale şi a motiva intervenţia legislativă de reimpunere a unui control în piaţă, control care 17 ani a permis derularea de jocuri de culise.

Deşi avem stocuri, tot vom importa                                                             

Şi deşi vom avea destule gaze stocate pentru a face faţă iernii, va fi totuşi nevoie să importăm în zilele consecutive cu temperaturi extrem de scăzute, deoarece va avea loc o alarmare şi o apariţie a unui deficit zilnic pe piaţa de gaze. Potrivit lui Dumitru Chisăliţă, România este şi va fi dependentă de gaze de import, cel puţin în următorii 5 ani, în perioada iernii, ca urmare a imposibilităţii asigurării gazelor la nivelul zilelor cu vârf de consum, în zilele foarte friguroase. De asemenea, spune el, în situaţiile de vârf de consum din iarna 2017-2018 va fi necesară achiziţionarea de gaze din import la un preţ care poate să fie cu 20-30% mai mare decât preţul pieţei din România.

Cu cât se vor scumpi gazele

Dumitru Chisăliţă apreciază că preţul mediu al gazelor naturale, ca marfă, în această iarnă, nu poate creşte cu mai mult de 15% faţă de preţul mediu al gazelor din vară nici în cel mai groaznic scenariu.

Motivele, spune el, sunt multiple. În primul rând, este o problemă incapacitatea infrastructurii de transport-distribuţie, care este învechită şi neadaptată în ultimii 50 de ani necesităţilor prezente, pentru a valorifica la maxim resursele româneşti de gaze, obligând astfel consumatorii să apeleze la importuri. În al doilea rând, achiziţionarea de gaze din import doar în perioadele cu vârf de consum, atunci când preţurile sunt foarte mari. În al treilea rând, legislaţia, care permite escaladarea preţurilor şi tarifelor la consumatorul final. Totodată, o problemă este şi  metodologia pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, folosită de 10 ani în România, dar şi lipsa normelor de aplicare a noii legi a gazelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite