Înfiinţarea SACET este vitală pentru căldura şi apa caldă a bucureştenilor. Administratorul judiciar al ELCEN a demarat procedurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calorifer

Înfiinţarea SACET, companie care va prelua atribuţiile Termoenergetica - companie care a cumulat deja datorii de 420 de milioane de lei - este vitală pentru căldura şi apa caldă a bucureştenilor, administratorul judiciar al ELCEN anunţând că a demarat deja procedurile.

Elcen demarează testul creditorului privat pentru a facilita formarea SACET

Elcen anunţă că a început testul creditorului privat prudent, procedură esenţială pentru a face posibilă apariţia unui sistem unic de producţie şi distribuţie a energiei termice în Capitală, mai eficient şi mai sigur.

Acest tip de analiză este unul dintre elementele-cheie în cazul unor tranzacţii de implică active ale statului. Este un pas fără de care nu se poate obţine acordul Consiliului Concurenţei şi apoi pentru ca afacerea să nu fie considerată de Comisia Europeană drept ajutor de stat, iar compania nou-creeată să poată atrage ulterior finanţări importante pentru modernizarea reţelei.

Această decizie arată preocuparea reală şi implicarea Elcen în efortul de construi la nivel municipal Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică - SACET.

“Noi ne ţinem serios de treabă. Am văzut că dl primar Nicuşor Dan s-a declarat favorabil apariţiei SACET, vorbind despre o potenţială tranzacţie de preluare a Elcen de către compania municipală Termoenergetica. Pentru asta, însă, nu sunt suficiente doar intenţiile, este o întreagă procedură de parcurs. De aceea, am decis să facem noi primul pas, fiindcă scopul este ca, în final, bucureştenii să nu mai fie victime sigure în timpul iernii, fără căldură şi apă caldă. Acum, aşteptăm un răspuns similar al Municipalităţii, adică o măsură concretă. Epoca declaraţiilor politice a trecut. A venit momentul faptelor”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator al Sierra Quadrant - administratorul judiciar al ELCEN.

Testul creditorului privat prudent este o analiză care se aplică când statul are calitatea de creditor al beneficiarului măsurii, respectiv beneficiarul (societate privată sau publică) înregistrează datorii către bugetul de stat sau către bugetul altei entităţi ce administrează resurse de stat, la nivel central sau local. Ideea de bază a acestui principiu este aceea că un creditor privat caută să obţină plata unui procent cât mai mare din sumele datorate de un debitor aflat în dificultate financiară.

Pentru ca o potenţială tranzacţie Termoenergetica-Elcen să ajungă în faza finală este însă nevoie ca şi compania municipală Termoenergetică să parcurgă o etapă similară, testului vânzătorului privat prudent. Procedura reprezintă o evaluare comparativă a tratamentului statului faţă de beneficiarul măsurii în oglindă cu comportamentul unui investitor privat faţă de aceeaşi companie, dacă ar fi într-o ipostaza similară statului. Dacă comportamentul statului este comparabil cu cel al investitorului privat ipotetic, atunci nu este implicat ajutor de stat.

“Creearea SACET este în acest moment unica soluţie în favoarea bucureştenilor, fiindcă falimentul RADET şi apariţia noii companii Termoenergetica nu a adus vreo evoluţie pozitivă în privinţa alimentării Capitalei cu apă caldă şi căldură. Dimpotrivă, noua companie a acumulat rapid datorii de peste 420 de milioane de lei către Elcen, punându-ne în situaţia de a întârzia plăţile către furnizorii de gaze, de exemplu”, a mai declarat Ovidiu Neacşu.

Datoria de 420 de milioane de lei reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. „Faptul că Termoenergetica a acumulat asemenea datorii într-o perioadă atât de scurtă pune sub semnul întrebării modul în care compania administrează acest serviciu social de care depind sute de mii de familii în perspectiva sezonului de iarnă 2021-2022”, precizează Sierra Quadrant.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite