Încasări în creştere la ANAF, în ciuda pandemiei. La cât au ajuns veniturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înregistrat în primul trimestru din 2020 încasări cu 14% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în condiţiile în care procedura de rambursare cu control ulterior deocamdată a fost prelungită, a declarat, miercuri, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu.

 „Măsurile care au fost adoptate anul trecut au fost cele corecte, pe latura administrării fiscale şi din perspectiva colectării veniturilor, pentru că au ţinut în viaţă sectoare de activitate afectate direct, dar şi indirect. În primul trimestru avem încasări cu 14% mai mari decat în anul 2019, în condiţiile în care procedura de rambursare cu control ulterior deocamdată a fost prelungită, dar ne dorim şi lucrăm împreună cu Ministerul Finanţelor Publice la permanentizarea acestei măsuri”, a declarat Călugăreanu, potrivit News.ro.

Potrivit acesteia, lucrurile care au fost construite în 2019 au adus anumite rezultate astfel “încât în primele două luni din 2020, înainte de declanşarea pandemiei în România, eram optimişti, încasările înregistrau un trend pozitiv, cu 10% mai mari faţă de perioada similară din 2019. 

Ne-am trezit cu totii în luna martie într-o situatie profund impredictibilă şi pot să afirm că încasările au înregistrat un nivel rezonabil în contextul crizei sanitare. Luna martie a fost un moment de cumpănă”, a mai zis Călugăreanu.

Şefa Fiscului a mai precizat că au avut loc numeroase discuţii în interiorul ANAF, Ministerului Finanţelor dar şi cu specialiştii din mediul de afaceri. 

„Existau voci extrem de pesimiste care spuneau că nu vom mai încasa nici măcar 2 miliarde lei pe lună, ori realitatea a dovedit că am încasat în medie 24 miliarde lei pe lună”, a mai spus Călugăreanu.

„Dacă ne gândim că nivelul rambursărilor de TVA a fost cu 25% mai mare faţă de 2019 şi valoarea acestora s-a ridicat la 12 miliarde lei, ca sume neamânate la plată care nu fost supuse procedurilor de executare silită au fost de 18 miliarde lei, ajungem numai din această perspectivă la 30 miliarde lei, care au fost un sprijin real”, a completat preşedintele ANAF.

Călugăreanu  susţine că ANAF este departe de performanţele altor administraţii fiscale, dar se apropie ca perspective, acţiuni, iar dorinţa reprezentanţiilor instituţiei este ca în următorii 3-4 ani să se uite cu mândrie la lucrurile pe care le-au construit.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite