În ce domenii se munceşte cel mai mult de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe companii au început să ofere angajaţilor posibilitatea de a lucra de acasă, munca remote devenind, în ultimii doi ani, unul dintre beneficiile care au luat cea mai mare amploare în piaţă.

La rândul lor, şi candidaţii spun că, alături de salariu şi oportunităţile de a avansa în carieră, opţiunea de a lucra de acasă sau şi de acasă este unul dintre argumentele în funcţie de care aleg să accepte o ofertă de job. Potrivit unui studiu derulat în 2018 de eJobs România, 8 din 10 români ar vrea să lucreze remote, măcar o zi pe săptămână.

Cu toate acestea, rămâne o opţiune viabilă doar pentru o parte dintre angajaţi, respectiv cei a căror activitate se poate desfăşura şi independent de spaţiul tradiţional al biroului. Potrivit celor mai recente date Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs România, IT-iştii şi angajaţii din poziţii de middle management sunt cei care beneficiază de cel mai mult timp lucrat remote. Aproape dublu faţă de top manageri, spre exemplu, în condiţiile în care mai puţin de 10% dintre executivi aleg să lucreze remote.

Lucrurile stau complet diferit în alte ţări. În Finlanda, aproape 50% dintre top manageri aleg să lucreze de acasă. Procentul scade la 32% în Estonia, la 30,8% în Cehia sau la 28,4% Slovacia. Macedonia este singura ţară care se apropie de România, din acest punct de vedere, în condiţiile în care 9% dintre top manageri muncesc remote.

„Anul trecut, i-am întrebat pe români, într-un studiu de piaţă, care sunt motivele pentru care şi-ar dori să lucreze de acasă. Peste 60% au spus că ar putea, astfel, să îşi gestioneze mai bine timpul de lucru, 55% vor să reducă timpul pierdut în trafic. Angajaţii români mai menţionează şi creşterea nivelului de confort personal, reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creşterea productivităţii, dar şi scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou. 32,4% spun că munca de acasă le oferă ocazia de a petrece mai mult timp cu familia”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ceea ce-i priveşte pe angajatori, cel mai adesea, acest beneficiu este oferit de companiile din IT şi tehnologie, e-commerce şi consultanţă. Urmează industria de publicitate, cercetare de piaţă şi ONG. „Există şi aici specificităţi de la o ţară la alta. În Finlanda, Estonia şi Letonia, spre exemplu, foarte mulţi dintre angajaţii de la stat, din zona administraţiilor locale, au început să lucreze din ce în ce mai mult de acasă odată cu introducerea sistemelor electronice şi automatizate care nu mai cer prezenţa lor fizică la birou. În alte ţări, pe de altă parte, cum este România, nici nu ne putem gândi la acest lucru, deocamdată. De altfel, potrivit datelor Paylab, România are cel mai mic număr de angajaţi din sistemul public care pot lucra şi de acasă”, spune Bogdan Badea.

Legea telemuncii a fost adoptată în luna aprilie a anului trecut şi îi vizează pe acei angajaţi a căror activitate este realizată cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.). Aceştia au aceleaşi drepturi pe care le au şi ceilalţi salariaţi, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Telemunca poate fi desfăşurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite